Volledig scherm
© Thinkstock

Waarom verven we eieren met Pasen?

Met zes basiskleurtjes, wat glitters en allerlei in huis gevonden spulletjes wordt een gewoon ei al gauw een paasei. Dat we eieren nu zo creatief mogelijk beschilderen en versieren, is het tegenovergestelde van hoe het er bij de eerste christenen aan toe ging. Zij kleurden hun paaseieren rood om zo het bloed van Jezus uit te beelden. (Wat zullen de kinderen een schik hebben gehad...).

'De kunstzinnige uitingen kwamen pas veel later. Eigenlijk is er helemaal niet bekend waar dit vandaan komt,' zegt Jef de Jager, cultureel antropoloog en schrijver van Volksgebruiken in Nederland, een nieuwe kijk op tradities.  

Gezinsromantiek
De Jager denkt dat het zo creatief mogelijk beschilderen van eieren helemaal niet zo oud is. 'Dit moet in de 19de-eeuw zijn ontstaan. Eieren beschilderen is namelijk een heel huiselijk gebeuren, dat goed past bij de 19de-eeuwse gezinsromantiek. Daarnaast is het de tijd dat scholen zijn opgericht en ik heb het idee dat scholen grotendeels verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van deze traditie. Vooral leraren maakten kinderen enthousiast voor het beschilderen van eieren,' legt De Jager uit.

Er is een tijd geweest dat eieren beschilderen not done was. In de jaren '80 vonden veel mensen alles wat met traditie en commercie te maken had flauwekul. 'Het NRC voorspelde in 1981 bijvoorbeeld dat Sinterklaas waarschijnlijk nog drie jaar zou bestaan. In die tijd begon ik met het schrijven over volksgebruiken in Nederland. Ik dacht toen echt met een grafschrift bezig te zijn,' lacht De Jager. Naarmate de tijd verstreek, werd hij overvallen door alle belangstelling voor Nederlandse volksgebruiken.

Ondanks dat het gros van de mensen Pasen vooral met Mandemakers Keukens, Gamma en Ikea associeert, leeft de paasgedachte meer dan ooit. De Jager: 'We zitten nu echt in het midden van de tijd van de herbeleving van tradities. De grootste oorzaak hiervoor is dat de wereld om ons heen zo snel verandert. Mensen klampen zich dan vast aan oude dingen.'

AD-paaseierenverkiezing
Denkt u een meesterwerk te hebben gemaakt van uw paasei? Doe mee met de AD-paaseierenverkiezing en stuur uw foto vóór 22 april in. Stemmen op het mooiste paasei van Nederland kan tot 25 april.