'Waarom we graag afzien? Het geeft ons een gevoel van controle'
PSYCHOLOGELDWaarom zijn we zo dol zijn op zelfkastijding, zoals vasten, kou lijden of extreme sporten? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Hoeveel carnavalsvierders zouden er nu aan het vasten zijn? Als geboren Brabantse zag ik de afgelopen week op social media vele dronkemansfoto's voorbijkomen van vrienden die nog wel in het Zuiden wonen. Officieel is het carnavalsfeest het begin van de vastentijd.
De feestgangers gaan nog één keer los voordat ze 40 dagen op een houtje moeten bijten. Maar nu de periode van afzien is aangebroken, is het oorverdovend stil. En eerlijk gezegd ben ik daar maar wat blij mee.
Mensen die zo nodig aan zelfkastijding willen doen, zullen van mij geen like oogsten. Niet als ze vasten. Niet als ze een berg oprijden tegen kanker. En niet toen ze ijs over zichzelf heen gooiden tegen ALS.
Ook de '40 dagen challenge' van hulporganisatie Vastenactie krijgt van mij geen hartje. Alleen van het motto krijg ik al kriebels: 'Even minderen. Voor een ander'. Als je meedoet, moet je jezelf iedere dag iets ontzeggen. Zoals je luxe koffie, toetje of een avondsnack, tipt 40-dagen.nl.
Een andere optie is om de verwarming een graadje lager zetten. En iedere dag doneer je 2 euro aan aidspreventie in Zambia. Dat laatste is natuurlijk harstikke goed, maar ik snap niet waarom ik daarvoor veertig dagen moet gaan zitten blauwbekken.
Een ander lijdt niet minder, als ik mezelf afbeul. Bovendien staat mijn opoffering niet in verhouding tot de ellende van de ander. Jammer dat je allebei je ouders hebt verloren aan aids, maar ik trek 's avonds geen bamibal meer uit de muur. Da's ook afzien.
Wetenschappers hebben onderzocht waarom we zo dol zijn op zelfkastijding, zoals vasten, kou lijden of extreme sporten. Amerikaanse onderzoekers stellen dat afzien ons een gevoel van controle geeft. Er is veel ellende in de wereld, maar ik doe tenminste iets. Al was het maar dat ik ijsblokjes over mijn hoofd gooi.
Uit ander onderzoek blijkt dat onszelf kwellen ook een manier is om schuldgevoelens te verlichten. Afzien is een manier om boete te doen. Dat zie je bijvoorbeeld sterk terug bij zelfkastijding om religieuze redenen. Of wanneer iemand keihard gaat sporten omdat ie zich rot voelt omdat ie zoveel kilo's is aangekomen. Maar je kunt je natuurlijk ook schuldig voelen over de ongelijke verdeling in de wereld.
Conclusie: uiteindelijk hopen we aan al dat afzien zelf een goed gevoel over te houden. Een beter motto is dus: 'Even bikkelen. Om je eigen ego op te poetsen.' Wie dat durft toe te geven, krijgt van mij alsnog een like.
Reageren?economie@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brussels Airlines schrapt 315 vluchten om driedaagse staking
Brussels Airlines annuleert 315 vluchten tijdens een driedaagse staking in de Belgische hoofdstad van het cabinepersoneel en de piloten later deze week. Daardoor worden 40.000 passagiers getroffen, aldus de luchtvaartmaatschappij. Het personeel staakt donderdag, vrijdag en zaterdag onder meer tegen de volgens hen te hoge werkdruk. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PSYCHOLOGELD
'Laten we narcisten uit de top van bedrijven en politiek weren'
Voldoet jouw baas, collega of zakenrelatie aan alle kenmerken van een narcist? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’
-
PSYCHOLOGELD
'Reuze irritant als een bedrijf je met de verkeerde naam aanspreekt'
Uit onderzoek blijkt dat we een product sneller kopen als de letters van onze naam erin voorkomen. Máár een spelfoutje is zo gemaakt en dat kan grote gevolgen hebben. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
TikTok op de vingers getikt: toezichthouders dwingen tot beter onderscheid reclames
TikTok moet van Europese toezichthouders, waaronder de Nederlandse ACM, voortaan heel duidelijk maken wat nu precies reclame is en wat niet. Het videoplatform, waarop vooral jongeren filmpjes delen, is op de vingers getikt omdat dit onderscheid niet helder was. -
Rekenkamer: Onzeker of miljard euro voor woningbouw tot meer huizen leidt
Het is onzeker of het extra geld dat het vorige kabinet beschikbaar stelde voor het versnellen van woningbouwplannen ook daadwerkelijk tot meer nieuwbouw heeft geleid. Volgens de Algemene Rekenkamer waren veel projecten ook zonder de 1 miljard euro ‘woningbouwimpuls’ van start gegaan.