Volledig scherm
Badgasten op het strand van Texel. © anp

Waddengangers webshoppen zich deze zomer suf

Campinggasten op de Waddeneilanden hebben deze zomer het online shoppen ontdekt. Het aantal bestelde artikelen ligt deze juli en augustus maar liefst 80 procent  hoger dan dezelfde periode vorig jaar, constateert webwinkel Coolblue. Ook andere webgigant Bol.com stuurt véél meer bestellingen naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Volledig scherm
Luchtfoto van een camping op Vlieland. © anp

,,Campingkoelkasten, tweepersoonsmatrassen, stoelen: vakantiegangers bestellen dit jaar de gekste dingen online,'' zegt Jan van der Veen, campingbaas van Stortemelk, Vlielands grootste kampeerterrein. ,,Wij struikelen soms bijna letterlijk over de pakketten in de gang."

Een reden voor de plotse stijging heeft hij niet echt. ,,Webshoppen zit al veel langer in de lift, het lijkt erop dat bij mensen ineens een lichtje is gaan branden.'' Zijn collega van de Texelse camping De Krim heeft wel een idee. ,,Steeds meer campings beschikken over WiFi. Je kunt dan letterlijk bestellen vanuit je campeer­stoel."

Bol.com noemt het logisch dat Wadden-gangers zo veel bestellen: ,,Op de eilanden zijn weinig winkels, maar wij hebben altijd 9 miljoen artikelen op voorraad,'' zegt woordvoerder Marjolein Verkerk. Op Vlieland en Schiermonnikoog mogen vakantiegangers bovendien hun auto niet meenemen waardoor webwinkelen nóg handiger is.

Tekenen voor pakjes

Campingbaas Van der Veen van Stortemelk is 'not amused' over de hausse. Hij weigert sinds kort nog voor ontvangst te tekenen. ,,Vaak zijn mijn gasten overdag op het strand of aan het fietsen, waardoor ik moet tekenen en verantwoordelijk ben.'' Dat wil hij niet meer. ,,Veel mensen halen hun pakket ook niet meteen op. Soms blijft het een week liggen. Dan zit ik er omheen te dansen.''

Van der Veen is inmiddels in gesprek met TST, één van de belangrijkste vervoerders naar de Wadden, om te kijken of er een ophaalpunt in het dorp kan komen. ,,Wij willen graag meedenken,'' zegt directeur Monique Klein, die onder meer bezorgt voor TNT Express en Bol.com.

Niet bij alle campings is het veel drukker. Op de Terschellingse camping De Kooi valt het aantal pakketten best mee. ,,Kijk, Terschelling is héél veelzijdig, mensen hebben helemaal geen tijd om op Coolblue of Bol.com te zitten,'' grijnst campingbaas Dirk-Jan Moes. ,,Maar op Vlieland is geen barst te doen en verveel je je als vakantieganger te pletter.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement