Volledig scherm
Een demonstrant tijdens een actie op de Maasvlakte in Rotterdam tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. © ANP

Wanneer krijg jij volgens de nieuwe plannen AOW? Check het hier

aow-toolMet het nieuwe pensioenakkoord kunnen we waarschijnlijk iets vroeger dan verwacht AOW krijgen. Pensioenadviseur Aon ontwikkelde op basis van de nieuwe plannen een rekenhulp. Benieuwd wanneer jij AOW krijgt? 

Het was een van de hete hangijzers in de pensioenonderhandelingen: de AOW-leeftijd. De bonden hadden aanvankelijk ingezet op bevriezing van de AOW-leeftijd van vijf jaar, maar dat werden er uiteindelijk twee. Daarmee blijft de AOW-leeftijd voorlopig steken op 66 jaar en 4 maanden.

Na die twee jaar stijgt de leeftijd stapsgewijs naar 67 jaar in 2024, drie jaar later dan gepland. Ook na 2024 blijft de AOW-leeftijd stijgen, maar minder snel dan nu nog wettelijk is vastgelegd. Een behoorlijk verschil, want tot dusver ging de AOW-leeftijd in stapjes omhoog naar 67 jaar in 2021, waarna die zou stijgen afhankelijk van de levensverwachting.

Ben jij benieuwd wat de pensioenplannen voor jouw AOW-leeftijd betekenen? Vul hieronder je geboortedatum in en zie wat je verwachte AOW-leeftijd is.

(Klik op de datum om deze aan te passen) 

Werkt de tool niet naar behoren? Klik dan hier 

Disclaimer: De (verwachte) pensioenleeftijden zijn gebaseerd op geprognosticeerde levensverwachtingen (uit 2010) van het Actuarieel Genootschap. De berekeningen zijn gebaseerd op de nu bekende gegevens uit het principeakkoord. 

Kijk hier naar de reactie van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken):

Volledig scherm
Stakers demonstreerden op de Dam tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen. © ANP
  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.