Volledig scherm
© REUTERS

Warenhuizen Hudson's Bay krijgen La Place-restaurant

In alle warenhuizen die Hudson's Bay de komende jaren opent in Nederland, komt een restaurant van La Place. Met uitzondering van de vestiging in Amsterdam. In dat gloednieuwe pand aan het Rokin, waar de Canadese warenhuisketen zijn Nederlandse flagshipstore bouwt, komt een luxer restaurant.

Hudson’s Bay verkondigde ruim een jaar geleden al publiekelijk dat het graag vestigingen van La Place in zijn nieuwe warenhuizen wilde. De deal is nu pas rond, omdat de bedrijven van mening verschilden over hoe die restaurants eruit moeten zien. Hudson’s Bay wilde graag dat La Place zijn concept zou aanpassen aan de ‘look & feel’ van het warenhuis. ,,Met wat meer glitter en glamour’’, verklaart financieel topman Ton van Veen van Jumbo, de supermarktketen die La Place overnam uit de boedel van het failliete V&D.
,,Wij hebben Hudson’s Bay ervan overtuigd dat La Place in z’n huidige vorm de meeste bezoekers zal trekken naar de warenhuizen. Met ons verse, authentieke assortiment hebben we een sterk concept dat klanten hoog waarderen. Daar willen we niet aan tornen.’’ In de warenhuisrestaurants komen dus geen Canadese wilde zalm of pannenkoeken met maple syrup op het menu.

Geen vershoek

In veel V&D’s had La Place een café met vershoek op de begane grond. In de negen vestigingen die Hudson’s Bay vanaf het derde kwartaal in Nederland opent, komen alleen La Place-restaurants op hogere verdiepingen. Of dat ook het geval is bij de circa tien vestigingen die Hudson’s Bay in 2018 in Nederland opent, hangt volgens Van Veen van de locatie af.
De twee bedrijven zijn een samenwerking aangegaan voor de lange termijn. Die biedt Jumbo ook mogelijkheden om met La Place uit te breiden in het buitenland. In eerste instantie zal dat waarschijnlijk in België en Duitsland zijn, waar Hudson’s Bay warenhuizen heeft onder de naam Galeria Kaufhof en Galeria Inno. Maar ook in Canada en de VS, waar La Place al een vestiging heeft, ruikt Jumbo kansen.

Van der Valk

Door het faillissement van V&D raakte La Place zo’n 60 restaurants kwijt. De restaurantketen is nog altijd hard op zoek naar nieuwe locaties om de gaten op te vullen in de binnensteden waar geen nieuw warenhuis komt. Daarnaast komen er achttien vestigingen langs snelwegen. Die vervangen de AC-restaurants die Jumbo onlangs van kleinkinderen van Gerrit en Toos van der Valk overnam. Totaal opent La Place dit jaar naar verwachting 40 nieuwe vestigingen. Daarnaast gaat Jumbo binnenkort kleine gemakswinkels openen in binnensteden, waarin ook ‘elementen’ van La Place te vinden zijn.

Blokker

Hudson's Bay kondigde gisteren ook aan het distributiecentrum van Blokker in Mijdrecht over te nemen. Vanwege het krimpende winkelbestand en de groei van online-verkoop kan de Blokker Holding het voortaan af met de twee overgebleven magazijnen in Gouda en Geldermalsen, zo laat een woordvoerster van het retailconcern weten.

In het Amsterdamse vlaggenschip van Hudson’s Bay zou een Midden-Oosters restaurant komen van Ron Blaauw, volgens het Parool. De Nederlandse topkok zou daarvoor een chef van de wereldberoemde kok en restauranteigenaar Yotam Ottolenghi laten invliegen.