Volledig scherm
Rotterdam is een van de plaatsen waar de inkomens gemiddeld het laagst zijn. © Dreamstime

Wat is het doorsnee inkomen in jouw gemeente?

Het inkomen in de randgemeenten van de grote steden ligt doorgaans een stuk hoger dan die in de steden zelf. Dat geldt vooral voor Utrecht, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg.

In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda en Groningen zijn de verschillen wat minder groot. Almere is een uitzondering: daar wijken de inkomens in en buiten de stad nauwelijks van elkaar af, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over inkomens van huishoudens per gemeente.

Rijk en arm

Het standaard besteedbaar inkomen van een huishouden bedroeg in 2015 (de meest recente cijfers) 24.700 euro. In het westen van het land zijn de inkomens gemiddeld hoger. Koploper is Rozendaal (provincie Gelderland) met een doorsnee inkomen van 36.700 euro. Op nummer twee stond Bloemendaal, gevolgd door Laren, Oegstgeest en Heemstede.

De vijf gemeenten met het laagste doorsnee inkomen waren Groningen (18.400  euro), Wageningen, Nijmegen, Delft en Rotterdam (20.500 euro). In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Limburg zijn naar verhouding de meeste gemeenten met lage inkomens. 

Tekst gaat verder onder de kaart

Hoeveel bedraagt het doorsnee inkomen in jouw gemeente?

In de vier grote steden is een piek te zien van huishoudens met lage inkomens (tussen de 14.000 en 16.000 euro). Het gaat vooral om huishoudens met een uitkering (werkloosheid, bijstand, arbeidsongeschiktheid of pensioen) als belangrijkste inkomensbron. In Rotterdam ligt dat aantal naar verhouding het hoogst, in Utrecht het laagst. Die laatste stad heeft dan weer relatief veel inkomens tussen de 2.000 en 4.000 euro: dat zijn veelal studenten die moeten rondkomen van een studiebeurs of een bijbaantje. 

Ongelijkheid

De inkomensongelijkheid in Nederland is relatief klein, volgens het CBS. In Amsterdam is de ongelijkheid het hoogst, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Dit komt doordat steden de meest gemêleerde bevolking hebben. In Amsterdam wonen relatief veel arme gezinnen, maar tegelijk ook veel rijke mensen. In Rotterdam is de inkomensongelijkheid het laagst van de vier grote steden. Dat komt vooral doordat in de havenstad relatief weinig huishoudens zijn met een hoog inkomen. 

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.