Volledig scherm
© ANP XTRA

We boeken steeds vaker een hotel

De hotelsector doet in ons land bijzonder goede zaken, ondanks de opmars van Airbnb. Zowel de bezettingsgraad als de prijs per hotelkamer is vorig jaar gestegen. Volgens hoteladviseur Horwath HTL ligt de winst per hotelkamer op het hoogste niveau in 40 jaar tijd. 

De hotels verwelkomden meer toeristen en zakelijke reizigers. Volgens het onderzoek onder ruim 400 hotels klom de bezettingsgraad vorig jaar naar bijna 74 procent, wat het hoogste niveau is sinds het topjaar 2000. De gemiddelde kamerprijs nam met 5 procent toe tot 107 euro, het hoogste punt sinds 2007.

De gemiddelde winst per kamer bedroeg 55 euro, een stijging met een vijfde. Dit niveau werd in de afgelopen veertig jaar slechts één keer eerder behaald, eveneens in 2000. Voor dit jaar wordt een verdere groei van de hotelmarkt verwacht, met een hogere bezetting en kamerprijs.

Prijzig

De duurste hotels liggen in Amsterdam. Daar kostte een hotelkamer vorig jaar gemiddeld 131 euro. De bezettingsgraad van hotels in onze hoofdstad bedroeg in doorsnee meer dan 82 procent. Naar verwachting zal dit jaar de bezetting en prijs van Amsterdamse hotels verder toenemen. Volgens de onderzoekers telt Nederland 3600 hotels, met 124.000 kamers.

Eerder gaf het Economisch Bureau van de Rabobank al aan dat hotels weinig last hebben van de opmars van het internetplatform Airbnb. Ook het aantal hotelovernachtingen neemt nog altijd toe", concludeerde Jos Klerx van de Rabobank.