Volledig scherm
Sunny Days Elpalacio beach in Egypte, waar vorig jaar nog een steekincident plaatsvond. © AFP

We boeken weer massaal vakanties naar 'brandhaarden'

Nederlanders boeken weer massaal vakanties naar Turkije. Ook het toerisme in andere ‘brandhaarden’ zoals Egypte en Tunesië trekt weer aan.

Reisbrancheorganisatie ANVR zag het aantal boekingen voor Turkije in de maand januari toenemen met 90 procent. Bij reisorganisatie Corendon was de afgelopen tijd zelfs een stijging van 137 procent. Turkije komt dan ook van ver, het toerisme vanuit ons land stortte totaal in door terroristische aanslagen en de mislukte staatsgreep. Met grote stappen wordt die schade nu goedgemaakt.

Ook Griekenland  en Egypte zijn weer in beeld – het aantal boekingen bij Corendon naar die landen is verdubbeld, ook Tui ziet de populariteit toenemen. Corendon verkoopt de vakanties voor de drie genoemde bestemmingen in zo’n hoog tempo, dat de populairste data voor het hoogseizoen naar verwachting in april al zijn uitverkocht. Reisorganisatie Tui zegt nog wel plekken onder de Griekse zon beschikbaar te hebben. Ook naar Tunesië komt het toerisme weer op gang, zegt Mirjam Dresmé van de ANVR. ,,Het aantal vakanties groeit gestaag maar voorzichtig.''

Quote

Het effect van een aanslag of een onrustige situatie kan heel kort zijn

Jos van der Sterren, directeur van de academie voor toerisme

Geheugen is kort

Dat terwijl het reisadvies voor zowel Tunesië als Egypte er nog niet één is om van in de vakantiestemming te raken. Grote delen van het land worden bestempeld als alleen geschikt voor ‘noodzakelijke reizen’. Langs de kust geldt ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Dat laatste is ook zo voor Turkije, waar politieke tegenstanders door president Erdogan nog altijd worden vervolgd.

Maar het geheugen van vakantiegangers is kort, en lage prijzen lonken, zegt Jos van der Sterren, directeur van de academie voor toerisme in Breda. ,,Het effect van een aanslag of een onrustige situatie kan heel kort zijn. Het hangt er ook van af hoe de regering omgaat met wat er in een land gebeurt. In Turkije is te zien dat Erdogan zich niet tegen toeristen keert.''

Mirjam Dresmé van de ANVR bevestigt de Nederlandse koopmansgeest. ,,We blijven toch Nederlanders. De lage prijs is verleidelijk, in combinatie met de kwaliteit.'' Op het moment boeken we overigens meer vakanties: de ANVR ziet het totaal aantal boekingen met acht procent toenemen.

  1. Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    De toegangspoort van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) is vanochtend enige tijd geblokkeerd door het personeel van containeroverslagbedrijf Uniport, dat binnenkort wordt gesloten. Bij de actie is volgens ooggetuigen zwaar vuurwerk afgestoken. Het personeel protesteert tegen een sociaal plan dat Steinweg-Handelsveem, het moederbedrijf van beide ondernemingen, heeft voorgesteld om de ruim tweehonderd werknemers op te vangen.