Volledig scherm

'We gebruiken massaal te veel wasmiddel'

ROTTERDAM - Wassen blijkt nog niet zo eenvoudig. Bijna negentig procent van de consumenten gebruikt de verkeerde dosis van het wasmiddel. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Siemens naar wasgewoontes in ons land.

Van deze mensen gebruikt meer dan de helft te veel wasmiddel per wasbeurt. Het kost onnodig veel wasmiddel en is slecht voor het milieu, want het leidt tot extra schuimvorming en dus extra spoelen met water om het wasmiddel weer uit de kleding te spoelen. Een kwart van de Hollanders is zuinig en doseert te weinig wasmiddel. Onderdosering heeft ook nadelige gevolgen: buiten dat het wasgoed niet hygienisch schoon is, blijven bacteriën ook in de machine achter waardoor het wasgoed gaat stinken.
 
Ook weten we niet wat de symbolen op kledinglabels betekenen en wassen we niet op de aanbevolen temperaturen. Maar liefst 20% van de Nederlanders heeft wel eens een stinkende wasmachine of zeepresten door overdosering. Bovendien maakt eenderde de wasmachine nooit schoon, omdat ze daar een hekel aan hebben en niet weten hoe ze dat moeten doen. Bij deskundig gebruik van de wasmachine kan alleen al 7062 liter per huishouden per jaar aan water worden bespaard.
 
De kennis van wassymbolen is  ook ver te zoeken. Liefst 68% kent de symbolen katoenen stoffen niet en 92% weet niet precies wat onder synthetische stoffen wordt verstaan. Hierdoor stemmen zij deze stoffen ook niet op hun wasprogramma af. Slechts 14% kent het symbool voor wasverzachters.

Als men optimaal wasmiddel wil doseren moet men rekening houden met wel 6 factoren: het gewicht van wasgoed, waterhardheid, vervuilingsgraad wasgoed, type wasmiddel (gewoon, geconcentreerd), het soort wasgoed (handdoeken absorberen meer dan jeans) en de trommelgrootte (4 tot 8 kg). Het is dus praktisch bijna onmogelijk om dat zelf goed te doen!

Siemens  introduceert daarom een wereldprimeur: het eerste geïntegreerde wasmiddeldoseersysteem dat gestuurd wordt door sensortechnologie. Het meet volledig automatisch en tot op de milliliter nauwkeurig de juiste hoeveelheid wasmiddel af voor elke wasbeurt. Het reservoir voor wasmiddel kan voor 20 wasbeurten gevuld worden en een tweede reservoir kan voor bijvoorbeeld wasverzachter benut worden. De iDos staat voor slim wassen met optimaal wasresultaat en besparing op water en energie.