We leveren veel te weinig elektrische apparaten in en dat wordt een probleem
Consumenten leveren veel te weinig elektrische apparaten in die ze niet meer gebruiken. Producenten dreigen daardoor het verplichte recyclingpercentage niet te halen.
Huishoudens zitten op een onzichtbare afvalberg van elektrische apparaten en dat kan tot grote problemen leiden, waarschuwt Jan Kamminga, voorzitter van de NVMP, de organisatie van producenten en importeurs van elektrische apparaten. ,,Die apparaten worden bij het gewone afval gedaan, of aan de straatkant gezet. Dat leidt tot zwerfafval, illegale verwerking of bijvoorbeeld export naar Afrika.”
Gemiddeld heeft een huishouden honderd elektrische producten in huis waarvan een deel niet meer gebruikt wordt. ,,Dat gaat van printers tot spaarlampen en elektrische tandenborstels tot computers. Denk alleen maar eens aan het aantal oude mobieltjes dat nog bij veel mensen ligt”, schetst Kamminga.
Het zou al heel veel helpen als ieder huishouden een bananendoos met spullen zou inleveren
Wetgeving verplicht producenten jaarlijks 65 procent van het volume aan verkochte apparaten weer in te zamelen en te recyclen. Voor elke honderd verkochte apparaten moeten er dus 65 gerecycled worden. Dat percentage wordt bij lange na niet gehaald. Volgens de jongste metingen zakt het recyclepercentage dit jaar van 55 naar 49 procent.
Daar kunnen de producenten weinig aan doen, meent Kamminga. ,,Er worden nu veel meer nieuwe spullen gekocht door consumenten. En de oude spullen doen het vaak nog, dus die worden nog niet weggegooid.” Hij wijst ook op zonnepanelen. De verkoop stijgt hard. Maar een zonnepaneel gaat dertig jaar mee, dus er worden nauwelijks zonnepanelen voor recycling aangeboden. Terwijl er volgens de wet wel 65 procent gerecycled moet worden.
De oplossing ligt bij de consument. ,,Die levert nu te weinig in. Het zou al heel veel helpen als ieder huishouden een bananendoos met spullen zou inleveren”, aldus Kamminga. En dat moet kunnen volgens hem. ,,Naar aanleiding van deze discussie ben ik met mijn vrouw thuis gaan kijken en we vonden al 17 elektrische apparaten die we niet meer gebruikten.”
Campagne
Producenten, recyclebedrijven en overheid hebben de handen ineengeslagen in het initiatief Heel Holland Recyclet. In oktober komt er een campagne om mensen bewust te maken van het nut en de noodzaak van gescheiden inzameling. ,,Mensen vinden het al normaal om glas in de glasbak te gooien en niet bij het huishoudelijk afval. Zo moeten ze het ook normaal vinden elektrische apparaten in de juiste afvalbak te stoppen, af te geven in een winkel of bij de milieustraat van de gemeente”, aldus Kamminga.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Peute wordt het ‘duurzaamste recyclebedrijf van Europa’: ‘Halen groot deel van vervoer weg van A15’
Groeien én verduurzamen. Peute Recycling wil in Alblasserdam laten zien dat het kan. Over ruim acht maanden neemt het nu nog Dordtse bedrijf, gespecialiseerd in het recyclen van papier en kunststoffen, zijn intrek in het nieuwe onderkomen op het voormalige Nedstaal-terrein. ,,We worden het duurzaamste recyclebedrijf van Europa.’’ -
PREMIUM
Oude telefoons verbranden? 'Niks ervan, het is geen afval'
,,Ik schrik me rot. Hij doet het nog gewoon", roept Jason (12) naar zijn klasgenoot Niek (12). De grijs-zilveren mobiele telefoon in zijn hand trilt alsof het ding nooit anders heeft gedaan en ook het scherm licht op wanneer de jongen de batterij er opnieuw in doet. -
Ruim 43 miljoen boeken in 2022 verkocht, maar het Nederlandse boek wordt minder populair
In de afgelopen tien jaar zijn er niet eerder zoveel boeken verkocht als in 2022. In totaal werden ruim 43 miljoen boeken (alle talen, fysiek en e-boeken) aangeschaft. Vooral niet-Nederlandse boeken worden steeds populairder, blijkt uit cijfers van Stichting Collectieve Propaganda van Het Nederlandse Boek (CPNB). -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Opnieuw minder oud papier ingezameld: burgers klagen steen en been dat containers vol zitten
De overvolle papiercontainers in de stad eisen hun tol: vorig jaar is weer minder oud papier ingezameld. Intussen is het aantal boetes voor verkeerd aangeboden afval in twee jaar verdubbeld naar bijna 5600 stuks.
-
Scherper toezicht op pleziervaart: ‘Als je in de drukste haven van Europa wil varen, moet je je voorbereiden’
Extra camera’s, meer bekeuringen en meer voorlichting. Om het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas veilig te houden, zijn extra maatregelen nodig. Wat havenmeester René de Vries betreft hoort daar ook een snelheidsbeperking en een aparte ‘rijbaan’ voor de pleziervaart bij. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.