Irene van den Berg.
Volledig scherm
PREMIUM
Irene van den Berg. © Joost Hoving

We weten steeds nieuwe etiketten op armoede te plakken

ColumnIrene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.

10 reacties

 • Christiane van der Vis

  1 maand geleden
  Nog eentje: alleenstaande oude vrouwen armoe! De oude vrouw van vandaag ging vroeger niet werken want dat was not done in christelijk Nederland. Als ze wel gingen werken dan kwam de vrouwendiscriminatie spelen; minder loon dan de man en ze mocht extra belasting betalen van de overheid omdat ze vrouw was. Sparen voor de toekomst was te weinig loon voor. Nu zitten dezelfde vrouwen oud zijnde en in de armoe. C.vd Vis
 • JOHN MULDER

  1 maand geleden
  John Mulder Armoede kent vele oorzaken. Geen of laagbetaald werk, hoge schulden, verslavingen enz.. sommige vormen van armoede zijn aan eigen gedrag te wijten. Zoals @ Henk v Dorp terecht opmerkt is ernaar 1 soort armoede, de verborgen of stille armoede. Je kan mensen helpen, financieel of anderszins. Maar de vraag is dan wel watten je zelf bereid op te geven? Stop je met roken? Vervang je limonades door water? Gaan je niet ieder jaar met vliegvakantie? Neem je genoegen met een kleine tv?
 • Henk v Dorop

  1 maand geleden
  Als je in de winkels kijkt wat er allemaal uitgejouwd word dan denk je , huh armoede , dus is er maar één soort armoede dat is de verborgen armoede!
 • Cees van den Blink

  1 maand geleden
  Wij hadden inde jaren 50/60 een gezin van acht personen, en alleen vader werkte. We kwamen als kinderen niks tekort. Dit ga je heden ten dagen niet meer lukken met één werkende ouder en bij sommige gezinnen lukt het met twee salarissen niet eens.
 • Angélique Broekman

  1 maand geleden
  Armoede valt niet mee. Nooit. Hoeveel mensen ook met vakantie gaan met het vliegtuig. Armoede is vaak onzichtbaar. Niemand schreeuwt van de daken dat er geen geld is voor vakantie, of zelfs maar uitje naar het zwembad of een ijsje. Geen kind is blij met die oude trui uit de tweedehands winkel omdat er geen geld is voor een cadeautje. Laten we ons daarom sterk maken voor deze mensen, ouderen en jongeren, die leven in armoede. Zij verdienen onze aandacht.
 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  2

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?