Volledig scherm
PREMIUM
Floating Farm in de Rotterdamse Merwehaven © Architectenbureau Goldsmith

Wereldprimeur: eerste drijvende boerderij in Rotterdam

Naast de Markthal en de Euromast heeft Rotterdam er binnenkort een nieuwe trekpleister bij: de eerste drijvende boerderij ter wereld.

Volledig scherm
© Jan de Groen

Boer Albert Boersen en boerin Myrthe Brabander worden de gezichten van de Floating Farm, midden in de drukke stad. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar in Merwehaven grazen volgend jaar koeien. Robuuste rood-witte runderen van het Franse ras Montbéliarde. ,,Een sterk ras'', zegt Albert Boersen, een Friese boerenzoon. ,,Een ras dat veel smaak geeft aan de zuivel'', vult Myrthe Brabander aan. Niet voor niets wordt veel Montbéliarde melk verkaasd tot Comté, de meest gegeten kaas in Frankrijk.

In de haven staat nu alleen nog het informatiecentrum van de drijvende boerderij. Op de kade is ook gras ingezaaid, waar enkele pinken komen te staan om alvast in boerderijsferen te komen. De drijvende zuivelboerderij, een project van ontwikkelaar Beladon, moet uitgroeien tot een voorbeeldproject. De basis wordt een betonnen drijfbak van 30 bij 40 meter, met daarop 1.000 vierkante meter aan weide en stallen, een kelder voor melkproductie en afvalverwerking, een winkel en een bezoekerscentrum.