'Wereldster' uit KLM-spotje was derdehands weggevertje

Het 'speurhondje' van de KLM dat vorige maand de harten van miljoenen mensen deed smelten, is in het echt een 'heerlijke huishond' uit Heerhugowaard. De baasjes van de 3,5 jaar oude Luna zijn volledig verrast door het wereldwijde succes van het reclamespotje met hun Beagle. 'En dat voor een hondje dat gratis werd aangeboden op het internet na al eerder te zijn afgedankt,' verklaren ze vol ongeloof tegenover het AD.

Volledig scherm
Luna met haar baasjes René en Margriet Pronk op Schiphol. © RTV NH/Doron Sajet

Het televisiespotje met Luna als 'Sherlock' in de hoofrol, een promotiefilmpje voor de Lost & Found service van de KLM, werd in de drie weken dat het op Youtube staat al ruim 12 miljoen keer bekeken. 'Een complete verrassing voor ons maar ook voor de productiemaatschappij en voor de KLM,' zeggen René (55) en Margriet (51) Pronk verbouwereerd.

Hondenschool
Via de hondenschool waar ze gehoorzaamheidstrainingen volgen met hun Beagle vernamen de baasjes dat er een hondje werd gezocht voor een reclamefilmpje. Ze meldden Luna aan en tot hun grote verbazing werd het teefje door een Amsterdams dierencastingbureau geselecteerd uit een tiental kandidaten. 

'De opnames voor het reclamespotje duurden 2,5 dag en vonden plaats op Schiphol. Een geweldige ervaring voor ons maar nog meer voor Luna. Ze genoot van al die mensen die iets van haar wilden en haar de hele dag aandacht gaven,' zegt de mannelijke helft van het stel terugblikkend.

Spelletjes
Het was volgens hem geen enkel probleem om Luna te laten acteren. 'Ze vindt het heerlijk om spelletjes te spelen en kon zich helemaal uitleven tijdens de draaidagen.' Of Luna betaald kreeg voor haar acteerweerk en zo ja, hoeveel, laat Pronk in het midden.

Voor het reclamefilmpje moest de in een KLM-blauw dekje gestoken Beagle spullen retourneren die reizigers zogezegd waren vergeten in het vliegtuig. Razendsnel en nog voordat de eigenaars de luchthaven hadden verlaten of de verdwijning überhaupt hadden opgemerkt. De gevonden voorwerpen varieerden van een gsm in een roze houder tot een koptelefoon en knuffeldieren. In het televisiespotje is ook te zien hoe 'Sherlock' in vorm blijft dankzij zogenaamde spierkracht- en uithoudingsoefeningen, daarbij begeleid door een acteur-privétrainer.

Dankzij het reclamespotje, eind september uitgezonden op de televisiezenders van de publieke omroep, is Luna uitgegroeid tot een BN'er. Pronk: 'Toen we twee weken geleden in de vertrekhal op Schiphol waren voor een reportage van de regionale omroep (RTV NH, red.) kwamen mensen meteen op ons af. 'Is dat niet het KLM-hondje', vroegen ze telkens dolenthousiast.'

Weggevertje
Luna woont sinds drie jaar bij de zelfstandige ondernemer (technische dienstverlening), diens echtgenote en hun twee kinderen. Het gezin kreeg het teefje toen het een half jaar oud was. 'Gratis af te halen, stond in een advertentie op internet. Haar toenmalige baasjes, een gezin in Alkmaar, konden niet overweg met deze hondensoort. Het bleek al haar tweede thuis te zijn. Uit het eerste moest ze vertrekken omdat de man en vrouw uit elkaar gingen. Mijn echtgenote en ik hebben ons de voorbije weken vaak afgevraagd wat er met Luna gebeurd zou zijn als wij haar niet hadden afgehaald,' zegt Pronk met een mengeling van trots en twijfel.

Last van sterallures heeft Luna volgens hem niet. 'Ze is de voorbije weken natuurlijk van alle kanten verwend maar wij hanteren een strikt voerbeleid. Omdat Beagles snel aankomen, iets wat we willen voorkomen. Daardoor ziet Luna er veel jonger uit dan ze is en kreeg ze de rol van het schattige KLM-speurhondje.'

Jachthond
Hoe lief en aanhankelijk Luna ook is, ze blijft volgens haar baasje een echte Beagle. 'Honden van dit ras zijn heel doortastend en laten zich lastig opvoeden doordat ze als jachthond gefokt zijn en roedelgedrag vertonen (samenscholen met soortgenoten, red.). Zo begon ze drie jaar geleden na aankomst bij ons thuis meteen te blaffen, iets wat onze andere hond nooit doet. Oh jee, waar zijn we aan begonnen, dachten mijn vrouw en ik toen maar inmiddels is Luna gesocialiseerd en uitgegroeid tot een heerlijke huishond.'

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement