Volledig scherm
Peter Wakker in zijn kantoor op de Erasmus Universiteit © Marco De Swart

'Werken vind ik leuker dan op vakantie gaan'

doorwerken in de vakantieDe zomer is dé tijd om de teugels te laten vieren: weekendjes weg, een zonvakantie, barbecueën in het park. Daar denkt niet iedereen zo over. Bepaalde mensen grijpen deze maanden juist aan om door te werken, uit passie, behoefte aan een rustig kantoor of tegen wil en dank. Vandaag het eerste deel in de serie Doorwerken in de vakantie.

Hoogleraar economie Peter Wakker (61) bivakkeert deze zomer niet in een tentje, maar werkt door op zijn Rotterdamse faculteit. Papers beoordelen van collega’s, jonge onderzoekers begeleiden en tussendoor artikelen lezen om op de hoogte te blijven van zijn veld; dat is waar zijn dagen mee gevuld zijn. Maar met tegenzin achter zijn bureau zitten? Zeker niet. ,,Werken vind ik leuker dan op vakantie gaan.”

In 2010 bracht hij zijn boek Prospect Theory: For Risk and Ambiguity uit, waar hij vijftien jaar aan werkte. Hij publiceert verder veel kortere onderzoeken die allemaal gaan over de beslissingen die mensen nemen in onzekere situaties. ,,Wat dat betreft zit ik tussen economie en psychologie in. Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van je smartphone: waarom doen mensen dit wel of juist niet? Ik kijk naar de emoties of redeneringen waardoor iemand zo’n keuze maakt, vooral ook als die keuze economisch gezien niet het verstandigst is.”

Quote

Mijn werk zit tussen economie en psycholo­gie in

Peter Wakker

Bewust

Over keuzes gesproken: het vele werken van Wakker is een bewust besluit. ,,Om goed te zijn in je veld, moet je volledig op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen, en dus steeds blijven lezen”, aldus de econoom. Dat doet hij zelf dan ook. ,,Net als een topsporter of een chirurg moet je áltijd doorgaan om gespecialiseerd werk goed te kunnen doen. Als mensen vragen waarom bepaalde beroepsgroepen niet met wat minder uren toe kunnen, denk ik dan ook: nee, natuurlijk niet. Sommige werkzaamheden kun je alleen maar goed doen als je bij blijft. Daar valt mijn werk ook onder.”

Quote

Net als een topsporter of een chirurg moet je áltijd doorgaan om dit werk goed te doen

Peter Wakker

Het mag dan volgens Wakker belangrijk zijn om altijd door te gaan, op de universiteit is het een stuk rustiger deze maanden. Er worden geen colleges gegeven waardoor er geen studenten rondlopen, en ongeveer de helft van zijn collega’s is op vakantie. ,,Ik vind het heerlijk. Er zijn ook minder deadlines nu. Als het een beetje mooi weer is, pak ik daarom soms ook zomaar de auto naar het strand en ga ik even zwemmen, en op het strand in de zon - uiteraard - een artikel lezen.” Dat betekent niet dat Wakker om de haverklap op het strand ligt, want hij houdt vijf dagen faculteit aan. ,,En meestal ben ik er zondagmiddag ook nog wel te vinden. ’s Avonds na het eten werk ik thuis door tot een uur voor ik ga slapen.”

Niksen

De hoogleraar is al met al duidelijk een workaholic, maar eens per jaar neemt hij twee weken vakantie op, waarvan hij een week lang écht vrij is. ,,Dan lees ik helemaal niets, terwijl ik dat in mijn vrije tijd gewoonlijk wel blijf doen. Verder doe ik die dagen ook niks. Dan ga ik bijvoorbeeld ergens in een park op een bankje zitten met mooi uitzicht en observeer ik alleen maar. Zo maak ik mijn geest leeg.” Toch staat ook deze rustweek in het teken van werk. ,,Uiteindelijk heb ik die rust nodig om weer door te kunnen gaan. Want ik vind werken leuker dan vakantie.”