Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Vakbonden stoppen met overleg over nieuwe WW-regeling

UPDATEVakbonden FNV, CNV en VCP hebben gezegd dat zij stoppen met het overleg over een derde WW-jaar voor langdurig werklozen. Dat doen zij in reactie op het nieuws dat werkgeversorganisatie VNO-NCW meer tijd nodig heeft om akkoord te gaan met de gemaakte afspraken.

Quote

We rekenen op begrip van de vakbonden, zoals we dat andersom ook steeds hebben gehad

Woordvoerder VNO-NCW

,,Wij hebben afgelopen woensdag een brief van Sociale Zaken ontvangen, waarin zij meer duidelijkheid geven over de nieuwe regeling'', aldus een woordvoerder van VNO-NCW. ,,Dat blijkt een ingewikkeld plan te zijn geworden, dus wij gaan komende maand onze achterban raadplegen om ze te betrekken bij dit project. We willen het bestuurlijk goed met onze leden doorspreken en dan tot een besluit komen.''

Zowel VNO-NCW als MKB-Nederland zijn van plan om zo snel mogelijk na de meivakantie met het eigen bestuur hierover spreken. ,,We rekenen daarbij op begrip van de vakbonden, zoals we dat andersom ook steeds hebben gehad.'' 

Pure onwil

Quote

Dit is koersen op onzekerheid. Wat zijn afspraken met werkgevers dan nog waard?

Han Busker, voorzitter FNV

De vakbonden FNV, CNV en VCP geven in een reactie op het nieuws aan dat zij alle besprekingen met verschillende werkgeversorganisaties opschorten tot nader order. Han Busker, voorzitter van de FNV, spreekt van pure onwil van de kant van VNO-NCW. ,,Dit is koersen op onzekerheid. Wat zijn afspraken met werkgevers dan nog waard?'' Zijn collega Maurice Limmen van CNV uit ook zijn ongenoegen. ,,Doorpolderen in Den Haag over al die andere urgente problemen op de arbeidsmarkt heeft zo helaas geen enkele zin'', aldus Limmen.

De vakbonden gaan nu overleggen met de leden over vervolgstappen. 

Reparatie

Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maakte afgelopen week bekend dat hij toestemming heeft gegeven voor de verlenging van de WW met een jaar. Zo zou bijvoorbeeld een oudere werkloze straks weer drie jaar een werkloosheidsuitkering krijgen. De reparatie was al afgesproken in het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers in 2013 overeenkwamen. Werkgevers en werknemers spraken af een fonds op te zetten waaruit het derde jaar WW zou worden betaald. Werknemers zouden hiervoor extra premie gaan betalen. 

Onze economieredacteur David Bremmer vertelt hier wat je moet weten over het recht op WW.