Volledig scherm
© ANP

Werkgevers willen personeel kunnen testen op alcohol

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW willen hun werknemers kunnen testen op alcohol en drugs. Ook willen ze meer informatie kunnen vragen aan zieke werknemers. De werkgevers hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd om de privacywet op te rekken. 

Nu kunnen alleen mensen met bepaalde beroepen worden gecontroleerd op drugs en alcohol, zoals piloten en machinisten. De werkgevers willen die mogelijkheid uitbreiden naar andere beroepen. Zij zeggen dit te willen in het kader van veiligheid en het waarborgen van de gezondheid van hun personeel. Zo zou het opvragen van extra informatie aan zieke werknemers helpen bij het sneller integreren. 

Donderdag praat de Tweede Kamer over de nieuwe privacywet. Vakbonden FNV en CNV zien niets in het voorstel van de werkgevers, zo reageerden zij vanochtend in het Financieele Daglad. Naar hun idee staat de privacy van zieke medewerkers in sommige gevallen al onder druk, omdat arbodiensten en bedrijfsartsen niet altijd even onafhankelijk te werk gaan.