Volledig scherm
Een belangstellende bekijkt vacatures bij uitzendbureau Adecco. © anp

Werkloosheid in augustus licht gedaald

De werkloosheid in Nederland is in augustus licht gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. 683 duizend personen zijn nu werkloos, dat is 8,6 procent van de beroepsbevolking.

De daling van de werkloosheid, die volgt op een vrijwel voortdurende toename in de afgelopen 2 jaar, komt nagenoeg volledig voor rekening van jongeren. 'Het was prachtig weer in augustus. De terrassen zaten vol. Daardoor vonden jongeren makkelijker een bijbaan', zei econoom Senne Janssen van het CBS. 'Bovendien zien we aan de inschrijvingen op hogescholen en universiteiten dat momenteel meer jongeren ervoor kiezen door te studeren en dus geen werk zochten.'

Incidenteel
Het CBS corrigeert de werkloosheidscijfers voor dergelijke seizoensinvloeden, die altijd optreden in de zomermaanden, maar die waren volgens Janssen dit jaar sterker dan gemiddeld. Hij acht de kans dan ook groot dat de afname van de werkloosheid 'incidenteel' is.

'Andere arbeidsmarktindicatoren, zoals uitzenduren en vacatures, wijzen absoluut nog niet op een verbetering', aldus de econoom.
Wel stelt het CBS vast dat de stijgende trend van de werkloosheid aan het afvlakken is. De afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 8000 werklozen per maand bij. 'Dat waren er eerder dit jaar nog 20.000 per maand', zei Janssen.

Het aantal WW-uitkeringen is met 5000 toegenomen tot 399.000, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Consument blijft pessimistisch
Nederlandse consumenten zijn deze maand net zo pessimistisch als vorige maand, zo maakte het CBS donderdag ook bekend. De vertrouwensindex van het statistiekbureau kwam uit op min 33, onveranderd vergeleken met augustus.

Consumenten waren wat negatiever over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie voor het komende jaar. Toch vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, minder ongunstig dan een maand eerder.

Hun kijk op de economische situatie in de afgelopen 12 maanden wijzigde niet.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’