Volledig scherm
De nieuwe loonstrook van 2018 (archieffoto) © ANP

'Werknemer doet aandeelhouder
elke maand 147 euro cadeau'

Werknemers in Europa hebben vorig jaar gemiddeld 1764 euro loon ingeleverd door de hebzucht van aandeelhouders, ofwel 147 euro per maand. Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) spreekt van ‘loondiefstal’ en pleit dringend voor een correctie.

Volgens de vakbondskoepel loopt het loonaandeel in het BBP (de geldwaarde van het totaal aan geproduceerde goederen en diensten in een land) al sinds de jaren ’70 terug, van 72 procent in 1975 naar minder dan 63 procent vorig jaar. 

'Loondiefstal'

Quote

De rijken worden rijker ten koste van mensen die voor hun brood van loon afhanke­lijk zijn

Esther Lynch, Europees Verbond van Vakverenigingen

Voor haar eigen berekeningen is de vakbondskoepel uitgegaan van een ‘zeer bescheiden’ loonaandeel van 66 procent, zoals dat aan het begin van de jaren ’90 bestond. Het EVV komt op die manier voor 2017 op een schadepost van gemiddeld 1764 euro. De vakbondskoepel heeft geen moeite gedaan om het totale loonverlies van begin jaren ’90 tot nu te berekenen, maar stelt vast dat het bedrag ‘zeer aanzienlijk’ moet zijn. 

Federaal secretaris Esther Lynch spreekt van ‘loondiefstal’. ,,De rijken worden rijker ten koste van mensen die voor hun brood van loon afhankelijk zijn.” Volgens Lynch is het grotere deel van de omzet niet geherinvesteerd of aan training uitgegeven, want ook de investeringen daalden als percentage van het BBP.

Het Europees vakverbond pleit al geruime tijd voor meer loonruimte en gelijker beloning, en ziet in haar jongste berekeningen een nieuw argument. ,,Terwijl de rijken hun geld op de bank zetten, besteden werkende mensen hun loon aan goederen en diensten die het bedrijfsleven ten goede komen en banen creëren. Politici en economen maken zich vaak zorgen over de loonkosten, maar het echte probleem de afgelopen 25 jaar waren de kapitaalkosten: het bedrag dat werd uitbetaald aan de aandeelhouders.”