Volledig scherm
Feico maakt zijn ontwerpen volledig in eigen werkplaats. © Westra Interieur

Westra Interieur: Kunst geboren uit vakmanschap

Waar zijn de motoren? Dat is de eerste vraag die bij je opkomt zodra je de werkplaats van Westra Interieur binnenstapt. Hoewel hier niet met staal maar met hout wordt gewerkt, is de invloed van de breedgeschouderde motorbouwers uit Orange County, New York, duidelijk te merken. Tafels die luisteren naar namen als 'Big Senior' en petjes met de beeltenis van designer Feico junior spreken boekdelen.

Volledig scherm
Feico kiest alleen het beste hout uit voor zijn creaties.
Volledig scherm
De klant krijgt van elk bouwstadium foto's. Ook van een stapel planken.
Volledig scherm
Losse planken worden verlijmd tot een massief tafelblad.
Volledig scherm
Ambachtelijk handwerk wordt gecombineerd met moderne technieken.
Volledig scherm
De bouw vordert. Het begint al op een heus meubel te lijken.
Volledig scherm
Tafels met een ingelegde bies of logo? Geen probleem!
Volledig scherm
'Als het van hout is, maak ik alles', zegt Feico. Zo ook een kast.
Volledig scherm
Elk ontwerp wordt uitgevoerd met oog voor het kleinste detail.

Wie, eventueel op de motor, de rit naar het Friese Burgum maakt, komt terecht in het Walhalla van het meubelmaken. Waar de ijzervreters van Discovery Channels OCC uitblinken in het maken van verbale herrie, zijn het bij Westra vooral de machines die lawaai maken. Hier wordt gewerkt aan schitterende meubels voor een eerlijke prijs en daar passen gescheld en geschreeuw niet bij. Of het moet zijn om boven de zaagmachines en vlakbanken uit te komen. Koffie!

In een splinternieuw pand staan de massieve tafels en kasten je op te wachten. Vergeten zijn de treurige zaterdagse rondgangen op nog treuriger meubelboulevards, waar voor duizenden euro's de meubels in de toonzalen al op instorten lijken te staan. Fineer? Wat is dat? Ontwerper en meubelmaker in hart en nieren Feico junior krijgt bijkans een rilling. 'Daar ligt voor 40.000 euro aan oud eiken', zegt hij trots, terwijl hij op een stapel vuistdikke planken wijst.

15 jaar ervaring
Feico heeft ruim 15 jaar ervaring en wordt, sinds zijn vader wegens gezondheidsredenen het schip moest verlaten, bijgestaan door een van zijn broers, vrouw Sandra, schoonzus Geke en het oudste familielid; schoonmoeder Pietje. Zwager Hans Kloosterman, die qua formaat een sterke overeenkomst vertoont met OCC's Teutul senior, is verkoopadviseur voor Westra.

'Custom meubels zijn mijn grote passie', zegt de ervaren rot. Zijn ontwerpen vonden hun weg naar de stulpjes, of bedrijven, van enkele prominente Nederlanders. Wie eenmaal de kwaliteit van Westra heeft ervaren, wil niets anders meer. Niet zelden raakt iemand die binnenkomt voor een 'standaard' tafel, na Feico even aangehoord te hebben, zo enthousiast dat hij de ontwerper de vrije hand geeft.

'We maken alles'
Zodra dat het geval is, is Feico in zijn element. Een bedrijfslogo ingelegd in het tafelblad? Extra breed of extra lang? Geen probleem! Het kost hem wellicht een paar slapeloze nachten, maar het lukt. Tafels, kasten, bedden, bureaus... 'als het van hout is, maken we alles', zegt de gedreven Fries die ook zijn hand niet omdraait voor een exclusieve trap.

Junior is overigens ook te porren voor een eigen ontwerp. Een schetsje, of idee uit een woonblad, wordt op de computer vertaald in een complete werktekening. Elk stuk is uniek. Zowel in ontwerp als materiaal. Alle onderdelen worden in eigen huis gemaakt en zijn een combinatie van ambachtelijk handwerk en ultramoderne techniek. Westra is, bijvoorbeeld door de splinternieuwe computergestuurde freesmachine, niet afhankelijk van derden.

Betrokken bij hele proces
Na het bespreken van het ontwerp met Hans, het kiezen van de houtsoort en de gewenste afwerking, gaat het team van Westra aan de slag. Nu ligt Burgum niet voor alle klanten om de hoek en daarom maakt Feico van elke stap in het proces foto's. Op die manier blijft de klant betrokken bij het hele proces. Wie 's ochtend zijn e-mail opent, kijkt plotseling tegen een stapel ruw hout aan. Een paar weken later staat er echter een complete kast of tafel en gaan de dames aan de slag met de afwerking. Ook dat gebeurt, net als alle andere fases van de bouw, in eigen huis. De natuurlijke olie haalt het karakter van het gebruikte hout nog eens extra naar voren.

Feico's creaties, in massief Frans eiken, Amerikaans walnoot, kersen, esdoorn, mahonie, wenge of zebrano, til je niet zomaar in de auto. Ook levert Westra geen doe-het-zelfpakketten. Veel meubels kunnen, dankzij Feico's unieke onzichtbare constructie, niet uit elkaar en zijn qua formaat, en gewicht, te groot voor de gemiddelde gezinswagen. Afhalen kan wel, maar bezorgen is voor de Friezen echter geen probleem. En zo kan het zijn dat je, nog voor de eerste bestelling is geleverd, de volgende rit naar Burgum al weer plant. Het idee een echte Feico Junior te hebben staan, is namelijk verslavend. 'Kunst geboren uit vakmanschap', zoals Feico het zegt.

Westra Lifestyle en Interieur is gevestigd aan de Mr.W.M Oppedijk van Veenweg 22D2, 9251 GA te Burgum. De showroom is op doordeweekse dagen geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag is de deur open tot 16.00 uur. Na het maken van een afspraak via 0511- 402559 doen Feico en Hans ook 's avonds graag de deur open. De website van Westra is natuurlijk 24 uur per dag online:

www.westra-interieur.nl

www.westralifestyle.nl

Volledig scherm
Verkoopadviseur Hans Kloosterman (vlnr), schoonzus Geke, vrouw Sandra en schoenmoeder Pietje. Linksachter Feico zelf en een van zijn broers. © Westra Interieur
Volledig scherm
De Le Havre is een van de topstukken in de Feico Jr. Design-collectie.
Volledig scherm
Lang, langer... langst. De Lomba 80 is er ook in extreme lengtes.
Volledig scherm
Eettafel Brant is een modern ontwerp met klassieke trekjes.