Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Wie behoedt Air France-KLM voor de ondergang? Drie kandidaten

Het is chaos bij Air France-KLM, en die chaos moet beteugeld worden door een nieuwe topman of topvrouw. Over een week vertrekt Jean-Marc Janaillac, nog geen twee jaar in dienst, definitief. Maar wie moet hem opvolgen? Drie kandidaten, in willekeurige volgorde.

Pieter Elbers

Volledig scherm
Pieter Elbers van KLM: „In twee jaar is ons Europese netwerk fors vergroot.'' © Jacqueline de Haas

Chauvinistisch als we zijn, beginnen we met een Nederlander. Pieter Elbers is de huidige baas van KLM, het Nederlandse onderdeel van de luchtvaartcombinatie. Hij nam eind 2014 het stokje over van Camiel Eurlings, en was dientengevolge wel even zoet met puinruimen. Dat ging hem prima af. De laatste jaren presteert KLM structureel beter, aanmerkelijk beter ook dan de collega's van Air France. Dat blijft niet onopgemerkt, ook niet in Frankrijk. 

Zelf houdt Elbers zich, geheel in lijn met zijn karakter, op de vlakte als het om verdere ambities gaat. De uitdaging bij KLM is enorm, daar heb ik mijn handen vol aan, zegt hij dan. Zijn hart gaat ook uit naar het bedrijf dat hij inmiddels al 25 jaar dient, dat zegt iedereen die hem kent. Regelmatig had hij de afgelopen jaren akkefietjes met de Fransen, en dan vocht hij als een tijger voor KLM. ,,Hij is de eerste topman die dat doet'', zei een van zijn medewerkers ooit. ,,Dat is echt een verdienste.''

De vraag is of de Fransen hem willen, of ze überhaupt een niet-Fransman willen. In de kantlijn van een gesprek met deze krant, vorig jaar, sloot de scheidende baas Janaillac een Nederlandse opvolger overigens niet uit. Voorwaarde was volgens de vertrekkende topman wel dat hij of zij de Franse taal vloeiend moest beheersen.