Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voor aanvang van de tweede dag van de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voor aanvang van de tweede dag van de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. © ANP

Wiebes gegrild om fouten vertrekbonus Belastingdienst

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën beleeft een van zijn lastigste debatten in de Tweede Kamer. De VVD-bewindsman ligt zwaar onder vuur vanwege de te riant uitgepakte vertrekregeling bij de Belastingdienst, waardoor werknemers die al bijna met pensioen waren met bedragen tot 75.000 euro de deur uit kunnen lopen.

Wiebes probeerde vergeefs te voorkomen dat hij het advies dat aan de vertrekregeling ten grondslag lag, moest openbaren aan de Kamer. Hij vreest dat leden van de oppositie vooral willen weten wie wat precies fout heeft gedaan, terwijl hij allang heeft erkend dat het 'niet netjes' is gegaan.

Grondwet
Diverse Kamerleden, aangevoerd door CDA'er Pieter Omtzigt houden echter vast aan openbaarmaking, omdat zij precies willen weten hoe het kan dat de reorganisatie 70 miljoen euro duurder uitpakt dan voorgenomen. Omtzigt doet daarbij een beroep op artikel 68 van de Grondwet, dat het informatierecht voor het parlement regelt.

Wiebes zegt dat de kwestie als 'een steen op de maag ligt', maar vindt niet dat er sprake is van verspilling van belastinggeld. Regeringspartij PvdA vindt dat, net als het CDA, wel