Volledig scherm
Foto: KLM © KLM

Wifi aan boord: veel reizigers willen daar best voor betalen

Luchtvaartmaatschappijen kunnen een nieuwe inkomstenbron aanboren: gebruik van wifi aan boord van een toestel. Passagiers willen er best voor betalen, blijkt uit onderzoek van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse.

Poll

Hoeveel zou jij maximaal willen betalen voor wifi in het vliegtuig?

 • Helemaal niets! (39%)
 • 2,50 euro (19%)
 • 5 euro (29%)
 • 10 euro (11%)
 • 20 euro (2%)
12757 stemmen

Betalen voor je bagage, wat extra beenruimte, koffie en een broodje én... voor het gebruik van het wifi-netwerk. 58 procent van de ondervraagde Amerikanen, Europeanen en Aziaten zegt in een onderzoek geld over te hebben voor wifi op de korte vlucht. Op de langere vluchten is dat 71 procent. 

Wat voor bedragen ze ervoor over hebben? Voor de korte vlucht wordt gemiddeld 4 euro genoemd, voor lange vluchten zo'n 6 euro. Een deel van de reizigers zou inmiddels al de keuze van de luchtvaartmaatschappij laten afhangen van de kwaliteit van de wifi-verbinding, blijkt uit marktonderzoek van Credit Suisse. 

De behoefte bij passagiers zou prijsvechters als Easyjet en Ryanair wel eens een leuk extraatje kunnen opleveren, denken de onderzoekers. Deze luchtvaartmaatschappijen bieden tot nu toe nog geen wifi aan maar dat laat ongetwijfeld niet lang op zich wachten. 

Nieuwkomers 

Routehappy, een bureau dat jaarlijks onderzoek doet naar het aanbod van wifi aan boord van een toestel, telde begin dit jaar al 82 luchtvaartmaatschappijen die tegen betaling internet aanbieden. Van die 82 waren er twaalf nieuwkomers, een toename van 17 procent vergeleken met 2017. 

Vooral Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn koplopers: 86 procent biedt de service al aan. Bij niet-Amerikaanse airlines ligt dat op 32 procent. Onder andere Air Europa, Delta, Emirates, Etihad, Eurowings, EVA Air, Iberia, Kuwait, Lufthansa, SAS, Scoot, United en Virgin Atlantic hebben het reeds aan boord. 

Bij KLM wordt wifi vanaf mei ook op vrijwel alle verre vluchten aangeboden. De maatschappij biedt het aan op de Boeing 787-9 Dreamliners en laat ook zijn Boeing 777-300ER’s en Airbus A330-vloot voorzien van de apparatuur. 

De kosten voor gebruik komen overigens bij KLM een stuk hoger uit dan de prijzen die de ondervraagden in het onderzoek van Credit Suisse bereid zijn te betalen. Geen 7 euro, maar 20 euro per vlucht.

Volledig scherm
© ANP XTRA
 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’