Volledig scherm
© anp

Wilders: Bodemprocedure over ESM niet uitgesloten

Geert Wilders begint mogelijk een bodemprocedure als de voorzieningenrechter hem geen gelijk geeft in het kort geding over het Europees noodfonds. 'Dat zullen we dan overwegen', zei hij na afloop van de zaak. Wilders wees er wel op dat zoiets jaren kan duren.

De voorzieningenrechter in Den Haag doet vrijdag om 10.00 uur uitspraak in het kort geding dat Wilders heeft aangespannen over het Europees noodfonds ESM. Dat zei hij dinsdagochtend nadat Wilders en de Nederlandse Staat hun standpunten duidelijk hadden gemaakt.

Democratisch
Wilders wil dat een besluit over de Nederlandse bijdrage aan het ESM wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers wees erop dat de Tweede Kamer al op democratische wijze heeft ingestemd.

Wilders zei goede hoop te hebben op een goede afloop van de zaak. 'Anders zouden we hier niet staan.' De PVV-politicus verwacht dat de rechter vrijdag met een inhoudelijk oordeel komt, nu de landsadvocaat niet om de niet-ontvankelijkheid van de zaak heeft gevraagd.

Dat deed Bert-Jan Houtzagers niet omdat Wilders als burger voor de rechter stond. 'We zijn daar erg blij mee. Iedere Nederlandse burger heeft hier recht op.' Op de vraag of Wilders wel vertrouwen heeft in de rechtspraak antwoordde hij: 'Ik heb vertrouwen in het geweldige pleidooi van mijn advocaat.'

'Van een demissionair kabinet wordt hoffelijkheid verwacht; dan word je geacht zo terughoudend mogelijk te opereren en controversiële onderwerpen zo veel mogelijk in de ijskast te zetten', vindt Moszkowicz. De raadsman vond ook dat wanneer Nederland zijn bijdrage aan het ESM doorzet, de minister van Financiën zich daarmee boven de wet stelt.