Winkelketen Blokker heeft nieuwe eigenaar
updateTopman Michiel Witteveen van Blokker heeft de kwakkelende winkelketen overgenomen van de familie Blokker. Hiermee wordt voorkomen dat opnieuw een vertrouwd merk uit de winkelstraten verdwijnt.
Sinds vorig jaar stond de winkelketen in de etalage. Het was nota bene de 65-jarige Witteveen die van de familie de opdracht had gekregen om de winkelketen te verkopen. Ondanks dat er naar verluidt meerdere overnamekandidaten waren, heeft Witteveen het bedrijf zelf weten binnen te hengelen.
Voor de familie Blokker lijkt het een hele geruststelling te zijn. ,,De organisatie kan zich nu weer volledig richten op de toekomst’’, laat zij in een verklaring weten. Witteveen is een oude bekende van de familie en kent het bedrijf vrij goed. Hij werd in 2017 commissaris van Blokker en kwam vorig jaar als waarnemend directeur aan het roer te staan van het retailconcern.
,,Vanzelfsprekend zullen wij dat proces ook in de toekomst met heel veel belangstelling volgen, want het bedrijf blijft natuurlijk voor altijd in ons hart", aldus de familie. Om het bedrijf nieuw leven in te blazen heeft de familie Blokker Witteveen een niet nader genoemd bedrag meegegeven. De zakenman zal zelf ook investeren in Blokker en Big Bazar. Onder de overname vallen het moederbedrijf en de franchiseketen Marskramer. Of er investeerders zijn die de zakenman helpen, is niet duidelijk. Hij zou zelf ook een behoorlijk kapitaal hebben vergaard.
Weinig veranderen
Wat Witteveens plannen zijn voor Blokker en of mogelijk vestigingen de deuren moeten sluiten, is eveneens onduidelijk. Volgens een woordvoerder zal er onder de nieuwe eigenaar in eerste instantie waarschijnlijk weinig veranderen. Blokker heeft ruim 6000 werknemers, waarvan zo’n 90 procent in Nederland werkt. Big Bazar telt ruim 1600 personeelsleden.
Dit is een teken dat er nog muziek in Blokker zit
Vakbond CNV reageert op voorhand tevreden. ,,Voor de duizenden werknemers is dit belangrijk nieuws, omdat het al zo lang rondzong dat het niet goed ging met het bedrijf. Nu gloort er een nieuwe toekomst’’, reageert CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Volgens de bond is het een teken dat er ‘nog muziek in Blokker zit’. ,,Bovendien blijft veel kennis over het bedrijf behouden omdat het huidige management de koper is.’’
Verlies
Het winkelbedrijf had de afgelopen jaren veel moeite om overeind te blijven. In een ultieme poging werden twee jaar geleden alle winkelformules, behalve Blokker zelf, afgestoten. Xenos, Leen Bakker, Intertoys, Bart Smit, Marskramer, Big Bazar: ze werden allemaal in de etalage gezet. Bijna tweeduizend banen werden geschrapt, het distributiecentrum in Mijdrecht werd gesloten.
Alle energie werd vervolgens gestoken in het ‘eigen’ Blokker. Het moest met luxere merken en hippere winkels in het gat duiken dat V&D achterliet. Toen dat niet leidde tot het gewenste resultaat, gooide de leiding het vervolgens over een andere boeg: met aanbiedingen probeerde het klanten te verleiden. Ook tevergeefs: Blokker Holding noteerde in 2017 een verlies dat uitkwam op 344 miljoen euro, de omzet daalde tot 1,6 miljard euro.
Ondanks die rode cijfers ziet Witteveen er kennelijk genoeg toekomst in. De topman, afkomstig uit de familie Witteveen die vroeger eigenaar was van modeketen Witteveen en Claudia Sträter, trad vorig jaar aan nadat de vorige, Casper Meijer, vertrok vanwege een verschil van inzicht. Witteveen was toen al voorzitter van de raad van commissarissen van Blokker Holding. De zakenman was eerder betrokken bij de stomerijketen Palthe en kledingwinkelketen Scotch & Soda.
Generatie
Blokker werd in 1896 in Hoorn opgericht door Jacob Blokker en zijn vrouw Saapke, als ‘De goedkope IJzer- en Houtwinkel'. In de jaren dertig openden de zoons van Jacob en Saapke onder de naam Gebroeders Blokker winkels in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Bij de derde generatie werd het familiebedrijf een landelijke winkelketen. Vanaf de jaren tachtig voegen Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer zich bij de retailreus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUMMet video45
Halve eeuw terug telde Philips 100.000 werknemers, nu zijn het er slechts 10.000
Weer een nieuwe topman bij Philips die het mes in de organisatie zet. Duizenden mensen verliezen hun baan. In Nederland zakt het personeelsbestand onder de 10.000. Wat blijft er nog over van het roemruchte elektronicaconcern? -
‘Deal VS en Nederland over exportverbod; nieuwe chipmachines van ASML mogen niet naar China’
De Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt met Nederland en Japan over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken dat bepaalde machines, van onder meer ASML, niet meer aan China mogen worden verkocht. Dat meldt persbureau Bloomberg. -
Hoe Neelie Kroes ondanks verbod bij premier Rutte lobbyde voor een gesprek met Uber-topman
Ondanks een lobbyverbod heeft voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes in 2015 een gesprek tussen Uber-topman Travis Kalanick en premier Mark Rutte geregeld. Die ontmoeting moest vooral niet in Nederland plaatsvinden vanwege lopende rechtszaken tegen Uber. Dat adviseerde de ambtelijke top, blijkt uit documenten die donderdag openbaar zijn gemaakt. -
Profiel
Dit is de man die Blokker na 123 jaar moet redden zonder familie Blokker
Wie gaat winkelketen Blokker redden? Die vraag werd in december 2018 actueel toen de familie Blokker (lees: Ab en zijn schoonzus Els Blokker) besloot de huishoudwinkels van de hand te doen. Gisteren was het zover. Zo'n 123 jaar nadat Jacob Blokker in Hoorn met zijn Goedkoopen IJzer- en Houtwinkel grondlegger was van de winkelreus, verkoopt ‘de familie’ haar aandelen. Nieuwe eigenaar is Michiel Witteveen (65), ceo van Blokker.
-
Kwart minder winst ING door oorlog in Oekraïne, hoogste baas vertrekt ‘om persoonlijke redenen’
Hans Wijers vertrekt als president-commissaris van ING. Volgens de bank wil de inmiddels 72-jarige oud-minister, tevens een bekend gezicht in het Nederlandse bedrijfsleven, zijn taken in de tweede helft van het jaar ‘om persoonlijke redenen’ overdragen. Dat werd bekend nadat ING de jaarcijfers van 2022 naar buiten bracht: de bank heeft vorig jaar bijna een kwart lagere jaarwinst geboekt. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.