Volledig scherm
© Rick Arnold

Winnaars AD-friettest 2016: We zijn een dreamteam

Verse friet, dat kenden ze in Ermelo nog niet. Maar het Gelderse dorp is al helemaal om. De Ermelosche Frietzaak opende pas in 2015 de deuren, maar heeft nu al twaalf medewerkers in dienst. En nu eigenaren Wouter, Larissa en Koen van der Haar de AD Friettest 2016 hebben gewonnen, gaat de zaak zelfs 7 dagen per week open.

Volledig scherm
© Rick Arnold

Toen zij destijds plannen ontwikkelden om te beginnen, adviseerde hun moeder menigmaal ,,jongens, doe het niet. Je weet niet wat je je op je hals haalt.'' Maar ja, kinderen gaan wel vaker tegen hun ouders in. Wouter (31), zijn echtgenote Larissa (30) en Koen (25) zetten door en op 20 juli 2015 opende hun Ermelosche Frietzaak de deuren. Een trotse Koen: ,,We wisten dat we goed bezig waren, maar als nummer één eindigen, dat voelt wel heel onwerkelijk.''

Als enige krijgt de Ermelosche Frietzaak in de eindbeoordeling het cijfer 10. De verschillen zijn echter klein, want de nummers twee en drie (respectievelijk Pieperz-Veghel en Swolsch Friethuys-Zwolle) scoren slechts een kwart puntje minder.

Topkwaliteit

Quote

We wisten dat we goed bezig waren, maar als nummer één eindigen, dat voelt wel heel onwerkelijk

Koen van der Haar

Over een periode van een kleine maand bezoeken drie door het Centrum voor Smaakonderzoek CSO samengestelde panels van vier personen de zaak. En elke keer is de friet van topkwaliteit. Of zoals in het rapport van de jury, die in totaal 153 verkooppunten aandoet, staat: ,,Knapperige, krokante korst, met een schilletje dat voor een extra bite zorgt. Zacht van binnen met een hoge aardappelsmaak. Absolute topfriet.''

Uit de test blijkt dat verse friet in Nederland razendsnel aan populariteit wint. Op veel plaatsen zijn het afgelopen jaar winkels geopend. In de breedte schiet de kwaliteit omhoog. Zoals uit de morgen te publiceren ranglijst blijkt, heeft zelfs de nummer 57 nog het eindcijfer 8.

,,Voor ons heeft altijd vastgestaan dat wij onderscheidend willen zijn,'' vult Wouter aan. Als eigenaar van twee webwinkels zat het ondernemen hem al in het bloed.

Quote

Samen vormden we, ieder met onze eigen capaciteiten, eigenlijk een dreamteam

Koen van der Haar

Broer Koen werkte van jongsaf aan in een snackbar en volgde een horecaopleiding. En ook Larissa werkte vele jaren in de wereld van de luxe hotels en volgde voor de frietzaak een cursus gastvrouw in de horeca. ,,Samen vormden we, ieder met onze eigen capaciteiten, eigenlijk een dreamteam.'' 

Leuk, maar daarmee heb je natuurlijk nog geen verstand van friet maken of het daadwerkelijk runnen van een horecaonderneming. Om te kijken of het plan sowieso levensvatbaar was om in het ruim 26.000 inwoners tellende Ermelo een nieuwe eetgelegenheid te beginnen, volgt er een marktonderzoek. Als het antwoord positief is, is er ook snel een geschikte locatie gevonden. En, hoe opvallend in deze tijd, ook de lokale Rabobank wil onmiddellijk meewerken. Koen: ,,Daarna zijn wij eindeloos bezig geweest met experimenteren. Allerlei soorten aardappels uitproberen. Welke heeft de meeste smaak, welke laat zich het beste verwerken? Hoe lang moet je voorbakken en op welke temperatuur? En hetzelfde voor het afbakken. En welke olie gebruik je?''

Balkon

Quote

Hier in het dorp kenden ze nog geen verse friet. En daar wilden wij verandering in aanbrengen

Wouter van der Haar

Het aantal variabelen is schier oneindig en ze zijn vrijwel allemaal uitgeprobeerd. Eerst in een klein pannetje op het balkon, later ook met meer professionele apparatuur. Wouter: ,,Opvallend was hoe vaak bijvoorbeeld een leverancier ons adviseerde af te stappen van verse friet. Dat was allemaal maar gedoe. Maar dat wilden wij nu net niet. Hier in het dorp kenden ze nog geen verse friet. En daar wilden wij verandering in aanbrengen.''

En Ermelo valt als het spreekwoordelijke blok voor de Frietzaak, dat nadrukkelijk geen traditionele snackbar wil zijn. Dus geen vitrine met kroketten en berenklauwen, maar een strakke counter waarbij alle klanten kunnen zien wat er in de keuken gebeurt. Natuurlijk alleen maar verse producten. 

En inderdaad, verse friet ís gedoe. Koen: ,,Inmiddels verwerken wij wekelijks een kleine 500 kilo agria. De aardappels worden gewassen geleverd. Wij lezen ze na en snijden minder mooie plekken weg. Dan handmatig snijden, met schil. Dat geeft smaak en een beetje vitamine C.'' Inmiddels heeft de Ermelosche Frietzaak al twaalf (parttime) personeelsleden in dienst. De aardappelhandel is al gevraagd om een keertje extra langs te komen. En op één ander punt heeft het winnen van de Friettest ook al consequenties. Vanaf heden is de Ermelosche Frietzaak 7 dagen per week geopend.

De volledige uitslag vind je op www.ad.nl/redactie/friettest/2016/. Lees alles over de friettest op www.ad.nl/friettest.

poll

Het is bijna tijd voor het jaarlijkse vakantiegeld. Vind je dat ouderwets?

  • Ja, ik krijg liever elke maand wat meer loon (11%)
  • Ja, met het oog op kerst en andere vakanties krijg ik het liever in december (4%)
  • Nee, het is goed op deze manier (85%)
53642 stemmen