Winst Air France-KLM hoger, vooral dankzij KLM

videoDe cijfers van Air France-KLM kleuren weer zwart, en dat is goed nieuws voor de door interne strubbelingen geplaagde luchtvaartreus. Franse en Nederlandse medewerkers wisselden de laatste weken herhaaldelijk verwijten uit, soms ook in het openbaar.

Of die strubbelingen na de goede resultaten van vandaag verleden tijd zijn, is de vraag. Een nadere blik op de cijfers leert dat vooral de Nederlandse tak goed presteerde. Het operationele resultaat van KLM was 301 miljoen, dat van Air France 61 miljoen. Procentueel was de winstmarge van KLM 6,1 procent, tegenover slechts 0,8 procent van Air France.

De omzet van de combinatie nam in het eerste half jaar met 4,2 procent toe tot 12,3 miljard euro. Ook op dit terrein groeide KLM harder, met 6,6 procent tot 4,9 miljard. Air France realiseerde een omzetgroei van 2,7 procent. De scheefgroei kondigde zich vorig jaar al aan, en is in 2017 dus alleen maar groter geworden.

Beurs

Het nieuws leidde tot een grotere vraag naar aandelen Air France-KLM op de Amsterdamse effectenbeurs. In de MidKap was Air France-KLM de enige stijger, met een plus van ruim 2 procent.

Gisteren maakte Air France-KLM bekend dat het de banden nauwer aantrekt met zijn samenwerkingspartners. Het Amerikaanse Delta en China Eastern kopen elk een belang van 10 procent in de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie, voor in totaal 751 miljoen euro.

Volledig scherm
© anp