Winstmakend Schiphol is begonnen met betalen claims van reizigers
De eerste reizigers die extra kosten moesten maken door de zomerchaos op Schiphol hebben geld gekregen van de luchthaven. Tien claims van gedupeerde reizigers zijn gisteren uitbetaald, laat financieel directeur Robert Carsouw van Schiphol weten. Vandaag maakte de luchthaven ook bekend dat het in de eerste zes maanden van dit jaar een winst geboekt heeft van 65 miljoen euro.
In totaal zijn er in de eerste twee weken na aankondiging van de regeling op 11 augustus zo’n 2600 claims van reizigers binnengekomen en daar komen dagelijks nog zo’n tweehonderd bij, aldus Carsouw. Hoeveel geld de hele compensatieregeling Schiphol gaat kosten, kon hij niet zeggen. Daar is het volgens de financieel directeur nog te vroeg voor. Schiphol heeft geen voorziening genomen voor de reizigersclaims.
De compensatieregeling staat open voor extra kosten die reizigers tussen 23 april en 11 augustus maakten. Ze hebben nog tot eind september om zich bij Schiphol te melden. De luchthaven betaalt alleen kosten die niet door bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen of de verzekering worden vergoed. Ook over de kosten die Schiphol mogelijk moet maken vanwege schadeclaims van luchtvaartmaatschappijen en touroperators wilde Carsouw nog geen uitspraken doen. ,,We hebben afspraken gemaakt over de meivakantie, maar over de rest zijn we nu in gesprek. Die gesprekken lopen nog.”
Intussen gaat Schiphol er alles aan doen om te zorgen dat het niet nodig is om ook na oktober een maximumaantal reizigers in te stellen. Volgens topman Dick Benschop is het vooralsnog niet duidelijk of er ook in november en december dergelijke beperkingen zullen zijn. ,,Die analyse moet nog gemaakt worden. Maar waar we heen willen, is dat het niet nodig zal zijn.” Maar mocht het toch nodig zijn, dan ‘zullen we het doen’, aldus Benschop. ,,Omdat het in belangrijke mate aan de kwaliteit van de reiservaring bijdraagt.”
Grote problemen op Schiphol, maar wel winst
Ondanks de problemen kon Schiphol de eerste zes maanden van dit jaar meer dan vier keer zoveel reizigers verwelkomen dan in de eerste helft van 2021. Op Eindhoven Airport waren dat er zelfs negen keer zoveel en op Rotterdam The Hague Airport acht keer zoveel. In totaal verwelkomde de groep 27,3 miljoen vliegtuigpassagiers waar dat er een jaar eerder nog 6 miljoen waren. Het aantal vliegbewegingen verdubbelde ruimschoots, maar de vervoerde vracht daalde met 14 procent.
De inkomsten van de luchthavengroep gingen dan ook omhoog naar 665 miljoen euro, van 257 miljoen euro vorig jaar. Mede door de terugkeer van de reizigers werd er een winst geboekt van 65 miljoen euro. Vorig jaar werd over dezelfde periode nog een verlies genoteerd van 140 miljoen euro.
Schiphol: Aantal passagiers blijft toenemen
,,Het is fantastisch dat zoveel passagiers terug zijn na de opheffing van de reisbeperkingen in verband met corona. Helaas heeft Schiphol in deze periode van stormachtige groei, net als andere luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, te maken gehad met personeelstekorten”, zegt Dick Benschop, de ceo van Schiphol, in een toelichting. ,,Dankzij de genomen maatregelen is de passagierservaring is de laatste weken veel betrouwbaarder geworden.”
Hoewel Schiphol verwacht dat het aantal passagiers voorlopig blijft toenemen, noemt de luchthavengroep een volledig herstel van het verkeer tot het niveau van vóór de pandemie ‘onzeker’. ‘Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van Covid-19 en de daarmee gepaard gaande reisbeperkingen, operationele beperkingen in verband met het sterke herstel van de vraag, en - op middellange termijn - de aankondiging van de Nederlandse regering om het aantal vliegbewegingen op Schiphol vanaf november 2023 te beperken tot 440.000.’
Bekijk hier onze video's over de chaos op Schiphol deze zomer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMreportage/met video
72 uur op Schiphol: blije, verveelde, geïrriteerde, relaxte, verdrietige, zoekende en boze mensen
Van zondagskind tot zorgenkind. In korte tijd is het imago van Schiphol ingestort. Onze verslaggevers waren in het eerste weekend van de zomervakantie 72 uur lang op de luchthaven en pakten ook zelf het vliegtuig. Drie dagen vol chaos en drukte. -
NS: Treinstaking in Randstad gaat ook daarbuiten véél overlast geven
De Nederlandse Spoorwegen waarschuwen voor grote overlast op het spoor vrijdag. Doordat NS-medewerkers in Zuid-Holland staken, ligt het treinverkeer in een groot deel van de Randstad plat. Ook de rest van Nederland gaat dat merken. -
Airmiles straks minder lang houdbaar, klanten worden opgeroepen ze sneller uit te geven
Wie Airmiles spaart, moet nieuwe spaarpunten voortaan binnen twee jaar uitgeven. Het bedrijf erachter hoopt dat consumenten daardoor ‘actiever’ worden. Dat is hard nodig om het spaarprogramma een impuls te geven, denkt bedrijfskunde-hoogleraar Cor Molenaar. ,,Airmiles heeft al lang zijn glans verloren.” -
PREMIUMUPDATE
Lightyear-deel failliet verklaard: 620 medewerkers verliezen hun baan
HELMOND - Lightyear is deels failliet verklaard. Daardoor verliezen 620 medewerkers hun baan. -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
26
Grote pensioenfondsen lijden miljardenverliezen, maar de pensioenen gaan omhoog
De vier grote pensioenfondsen verloren afgelopen jaar bijna 200 miljard euro aan vermogen. Desondanks kunnen ze de pensioenen voor het eerst in jaren verhogen. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.