Woedende topman Ryanair schrapt vluchten in Eindhoven

VideoLuchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt 6 geplande routes vanaf Eindhoven Airport. Drie verdwijnen helemaal, drie worden verplaatst naar het Duitse Weeze. Het bedrijf is boos dat het niet de start- en landingsrechten krijgt die het graag wil en kondigt stappen aan tegen Schiphol. 

Het gaat om routes die deels nog niet operationeel waren. Sommige routes werden al wel gevlogen in de zomer. Ryanair wilde ze ook in de winter gaan vliegen, maar dat gaat nu niet door. De routes die deze winter sowieso niet gevlogen worden zijn Aarhus, Milaan Malpensa en Trapani. Verplaatst naar Weeze worden Oradea, Tanger en Rabat. Bij elkaar loopt Eindhoven volgens de Ierse maatschappij 400.000 passagiers per jaar mis. 

Topman O'Leary is boos over het plafond voor het aantal vluchten dat zowel in Eindhoven als Amsterdam geldt. Ook op Schiphol zou RyanAir graag uitbreiden. De plafonds zijn afgesproken met omwonenden om geluidshinder te voorkomen. O'Leary zegt dat vliegtuigen tegenwoordig veel stiller zijn.

Volledig scherm
© EPA

Stappen

Volledig scherm
Michael O'Leary bij een eerdere persconferentie © REUTERS

De Ier kondigt aan stappen te willen ondernemen richting Schiphol. ,,Binnen zeven dagen dienen we een klacht in bij de Nederlandse en Europese autoriteiten." Volgens O'Leary is het beleid van Schiphol er alleen maar op gericht om de belangen van KLM te beschermen. ,,Zij hebben vliegvelden zonder veel concurrentie en zijn de winnaars van dit beleid. Consumenten zijn de verliezers."

De vraag is wat het protest van Ryanair uithaalt. De plafonds voor Schiphol en Eindhoven kwamen tot stand na lang overleg met diverse partijen, waaronder omwonenden. Op Schiphol geldt het sowieso nog drie jaar. Tot 2020 mogen er niet meer dan 500.000 vliegbewegingen per jaar plaatsvinden. Dat aantal is nu al bereikt.

O'Leary zou graag zien dat de vliegvelden van Eindhoven en Lelystad worden losgekoppeld van Schiphol. Nu behoren die luchthavens allemaal tot de Schiphol Groep. Alleen door dat 'monopolie' af te breken kan er volgens hem concurrentie ontstaan.

Eindhoven Airport laat in een reactie weten niet aan de volledige vraag van Ryanair te kunnen voldoen. De luchthaven moet zich houden aan de afspraken over het toegestane aantal vluchten, meldt Eindhoven Airport in een persbericht.