Volledig scherm
© AD

Woerdense frietovens veroveren de wereld

Na Nederland, België en Engeland is nu Italië aan de beurt om massaal friet te gaan eten die gebakken is in een frituuroven van Woerdense makelij. Qbtec bedrijft steeds meer internationale handel. 'Wij zijn de grootste en de beste.'

Quote

De friethype in Italië is echt absurd

Wie volgend jaar een stedentrip in Italië maakt en besluit een lekkere zak friet te bestellen, heeft grote kans dat de aardappels gefrituurd zijn in een bakwand die gebouwd is in Woerden. Wat begon als idee in een Kamerikse huiskamer, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat niet alleen ovens levert in West-Europa maar ook in het Midden-Oosten, Rusland en zelfs in China.

'Natuurlijk is het mooi dat wij ook ovens hebben staan in de Efteling en in de ArenA en de Kuip. Net zoals bij Bayern München, Borussia Dortmund en bij het stadion van Napoli,' glundert Oscar Muis. De sales manager van Qbtec geeft samen met mede-eigenaar Gijs Okkerman direct toe dat het de Woerdense onderneming voor de wind gaat, na enkele mindere crisisjaren.

Verovering
Maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf nu achterover leunt. De komende 5 tot 10 jaar hoopt Qbtec ruim 500 nieuwe frituurinstallaties af te kunnen zetten op de Italiaanse markt. Twee grote Italiaanse ondernemingen (Chipstar en Queen's chips) hebben de ovens van Woerdense makelij op het oog.

Die verovering van de Italiaanse markt is nog geen jaar geleden begonnen, toen in december in Napels de eerste friettent opende. De eigenaar van Chipstar liet zich tijdens bezoeken aan Amsterdam inspireren door de friet van Manneken Pis op het Damrak en kwam zo bij de ovenmaker uit Woerden terecht. Zomer vorig jaar raakten ondernemer en bouwer met elkaar in gesprek en na een reeks afspraken was duidelijk dat Qbtec en Chipstar elkaar gevonden hadden voor de Italiaanse markt.

In februari van dit jaar klopte ook de grootste frietconcurrent van Chipstar aan in Woerden. De rest is historie. De hype die inmiddels is losgebarsten neemt ongekende proporties aan. 'Op zaterdagavond staan ze rijen dik te wachten op friet in Napels,' laat Muis ook op een foto zien. 'Dertig ton aardappels in de week jagen ze er in Italië inmiddels door in negen winkels met onze ovens. Veel meer dan gemiddeld in Nederland. Ook ik moest nog zien of dit zou werken. Maar de friethype in Italië is echt absurd.'