Volledig scherm

Woning kopen wordt makkelijker voor oudere huizenbezitter

woningmarktTot nu toe was het voor huizenbezitters lastig om op latere leeftijd nog een nieuw huis te kopen. Strengere financieringsnormen staken daar een stokje voor. Daar komt nu verandering in. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimt de acceptatiecriteria voor senioren. 

Het gaat specifiek om woningbezitters die al aow ontvangen of over maximaal 10 jaar de aow-leeftijd bereiken. Geldverstrekkers mogen deze huishoudens voor een NHG-hypotheek voortaan toetsen op basis van de werkelijke lasten in plaats van de gangbare financieringsnormen. 

De NHG is een regeling die moet voorkomen dat huizenbezitters bij de verkoop van een huis met een restschuld blijven zitten. Ruim 1,5 miljoen hypotheken vallen nu onder de NHG. 

Doorstroming 

,,We zien geregeld dat ouderen willen verhuizen, maar door aangescherpte financieringsnormen geen nieuwe hypotheek meer krijgen”, reageert directeur Arjen Gielen van de NHG. 

Met de introductie van een nieuwe toetsingsmethodiek kunnen de banken voortaan kijken naar een individuele situatie. ,,Zo helpen we senioren met hun verhuiswens en bevorderen we de doorstroming op de huizenmarkt." 

Vereniging Eigen Huis reageert blij. ,,Dit is een belangrijke stap", zegt woordvoerder Hans André de La Porte . Volgens hem wil een hele groep ouderen graag verhuizen naar een meer passende woning, maar lopen zij bij de bank aan tegen financiële beperkingen. ,,Banken toetsen op financieringsnormen die standaard zijn vastgesteld. Daarin was tot nu toe geen ruimte voor het individuele financiële plaatje. Dat is een goede ontwikkeling."

Ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reageerde verheugd op de maatregel.

Invloedrijk 

Met ruim 190 miljard euro aan verzekerde hypotheken is het NHG-fonds een invloedrijke speler in de markt. De NHG springt bijvoorbeeld bij als een huiseigenaar zijn hypotheek niet meer kan betalen door werkloosheid, een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of na het overlijden van de partner. 

Om in aanmerking te komen moet de prijs van de nieuwe koopwoning niet meer dan 265.000 euro zijn. Ook moeten de maandlasten lager worden dan bij de oude hypotheek en moet de rente voor minimaal twintig jaar worden vastgezet.

Volledig scherm
© ANP
  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.