Volledig scherm
Door uitwijkende starters daalt het aantal transacties in de gewilde grote steden. © ANP XTRA

Woningaanbod grote steden stijgt door uitwijken starters

Startende huishoudens staan in de meeste steden noodgedwongen voor een keuze: wachten tot de woningmarkt normaliseert of concessies doen in de eisen. Dus: kleiner kopen of uitwijken naar een andere locatie. Dat zorgt voor een daling van het aantal transacties, en een stijging van het woningaanbod in de grote steden.

Dat blijkt uit de tweede kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten 2017 van makelaarsorganisatie Dynamis. In gemeenten buiten de stedelijke regio’s zien we juist nog wel een stijging van het aantal transacties. Al met al steeg het totale aantal transacties hierdoor nog licht: met 3 procent op jaarbasis. Dit wordt volledig verklaard door de sterke groei in de periferie en een aanzienlijke toename van het aantal nieuwbouwverkopen (51 procent op jaarbasis).

Marktdruk historisch hoog

Door het beperkte beschikbare aanbod en de grote woningvraag is de marktdruk historisch hoog in Nederland. Voor het eerst sinds 2003 is er gemiddeld genomen in Nederland sprake van een verkopersmarkt. Dit zorgt er over het algemeen voor dat kopers aanzienlijk minder makkelijk aan een woning komen en dat huizenprijzen omhoog gaan.