Woningverkoop trekt nog verder aan

InfographicDe huizenverkoop in Nederland is in juni met bijna 18 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakt het Kadaster vandaag bekend.

Quote

Vooral in het Randstede­lijk gebied wordt het aanbod steeds krapper, zowel in de bestaande bouw als in de nieuwbouw. Het gevolg is regionale ademnood

Woordvoerder VEH
Volledig scherm
© ANP

In totaal werden vorige maand 17.862 woningen verkocht, tegen 15.147 in juni 2015. Ten opzichte van mei dit jaar nam de verkoop met ruim 11 procent toe.

In alle provincies werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder. De sterkste stijging (plus 45 procent) werd gemeten in Flevoland. In Noord-Holland was de groei met nog geen 4 procent het meest beperkt.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft op basis van zijn eigen marktindicator aan dat het vertrouwen van consumenten op de woningmarkt de afgelopen tijd door de lage rente nog verder is gestegen. Door de enorme vraag naar koopwoningen wordt het aanbod van passende woningen in veel regio's volgens de vereniging echter steeds schaarser.

Ademnood
,,Vooral in het Randstedelijk gebied wordt het aanbod steeds krapper, zowel in de bestaande bouw als in de nieuwbouw'', aldus de VEH. ,,Het gevolg is regionale ademnood; mensen maken minder kans op een passende woning, de prijzen lopen steeds verder op en kopers nemen in hun zoektocht steeds vaker grote risico's door al hun financiële reserves in te zetten, of kunnen met geen mogelijkheid nog gebruik maken van een voorbehoud van financiering.''

Volgens de VEH ontstaan de problemen deels doordat op de verkeerde plekken wordt gebouwd. De vereniging dringt er daarom bij provincies op aan om er samen met gemeentes voor te zorgen dat de bouw van nieuwe woningen beter aansluit bij de vraag in de regio.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement