Volledig scherm
© anp

Woonbond pakt verhuurmakelaars aan

De Woonbond gaat deurwaarders inzetten tegen malafide verhuurmakelaars. De huurdersorganisatie schiet hiermee huurders te hulp die hun onterecht betaalde bemiddelings-kosten willen terugeisen, maar waarbij de verhuurmakelaar niet thuis geeft.

Quote

We willen een duidelijk signaal afgeven aan bemidde­laars dat het echt afgelopen is met het onterecht op kosten jagen van woningzoe­ken­den

Directeur Ronald Paping van Woonbond

De afgelopen weken heeft de belangenvereniging duizenden meldingen binnengekregen van huurders die willen weten of én hoe ze hun honderden euro's kunnen terugkrijgen.

Om de huurders een handje te helpen, biedt de belangenvereniging vanaf vandaag een online check aan op haar website. Via die check wordt vrij snel duidelijk of een vordering kans van slagen heeft. Huurders kunnen dan meteen via de Woonbond een deurwaarder inschakelen.

Signaal
,,Hiermee willen we een duidelijk signaal afgeven aan bemiddelaars dat het echt afgelopen is met het onterecht op kosten jagen van woningzoekenden,"  reageert directeur Ronald Paping van Woonbond.

Sommige verhuurmakelaars hebben jarenlang van twee walletjes kunnen eten; zij vingen inkomsten van zowel de huurder als verhuurder. Er is wetgeving, maar daarover bestond verschil van mening.

Bemiddelingskosten
De Hoge Raad maakte daar een maand geleden een eind aan. Volgens het vonnis mogen verhuurmakelaars geen bemiddelingskosten in rekening brengen aan woningzoekenden. Het maakt daarbij niet uit of de verhuurder voor de diensten heeft betaald aan de verhuurmakelaar.

Volgens de huurdersorganisatie staan huurders met deze uitspraak over huurbemiddeling sterker dan ooit. Zij kunnen - als het korter dan 5 jaar geleden is dat zij bemiddelingskosten hebben betaald - hun geld terugvorderen.

Paar honderd euro
Naar schatting is jaarlijks zo'n 37 miljoen euro aan onterechte bemiddelingskosten betaald. In individuele gevallen gaat het vaak om een paar honderd euro.

Huurders die hun onterecht betaalde bemiddelingskosten willen terugkrijgen, moeten eerst een brief aan de verhuurmakelaar sturen. Daarvoor staat op de site van de Woonbond een gratis standaardbrief. Die is al meer dan tienduizend keer gedownload. Als de verhuurmakelaar niet thuis geeft, zal de huurder zich tot een incassobureau, deurwaarder of bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeraar moeten wenden om een procedure te beginnen.

Deurwaarders
Om te voorkomen dat huurders afhaken, heeft de Woonbond een overeenkomst gesloten met ­Syncasso Gerechtdeurwaarders. Woonbondleden krijgen korting als ze willen procederen.

  1. Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    De toegangspoort van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) is vanochtend enige tijd geblokkeerd door het personeel van containeroverslagbedrijf Uniport, dat binnenkort wordt gesloten. Bij de actie is volgens ooggetuigen zwaar vuurwerk afgestoken. Het personeel protesteert tegen een sociaal plan dat Steinweg-Handelsveem, het moederbedrijf van beide ondernemingen, heeft voorgesteld om de ruim tweehonderd werknemers op te vangen.