Volledig scherm
Afvalverwerking vuilniswagen © ANP XTRA

Woonlasten gaan ook dit jaar weer fors omhoog

Huishoudens en bedrijven zien dit jaar de rekening van gemeentelijke lasten weer stijgen. Gemeenten verwachten gezamenlijk zo’n 10,8 miljard euro binnen te halen. Het gaat om een stijging van zo'n 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De drie belangrijkste heffingen - de onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing - brengen de gemeenten dit jaar naar verwachting zo’n 8 miljard in het laatje. Huishoudens en bedrijven zien vooral de rekening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten hard oplopen. Volgens het CBS brengen gemeenten voor het verzamelen en verwerken van afval ruim 8 procent meer in rekening dan vorig jaar. 

Het totaalbedrag komt neer op 2 miljard euro. Die stijging hangt samen met de hogere verwerkingskosten die het Rijk rekent aan gemeenten én die gemeenten wentelen die rekening weer af op hun inwoners. Daarbovenop stijgt dit jaar ook de onroerdendezaakbelasting voor huishoudens en bedrijfseigenaren: met 4,7 procent naar 4,3 miljard euro. Volgens het CBS gaat het om de grootste stijging in zeven jaar. 

Grote verschillen 

Ook als het gaat om de rioolheffing verwachten gemeenten meer geld te kunnen incasseren. De opbrengsten stijgen naar verwachting met 2,1 procent ten opzichte van vorig jaar naar 1,7 miljard euro. De toeristenbelasting blijkt ook te stijgen met maar liefst 40 procent. Driekwart komt voor rekening van Amsterdam, waar 199 miljoen euro is begroot. Tot 2020 bracht de toeristenbelasting alleen in zes kleine kustgemeenten - de vijf Waddeneilanden en Veere - meer op dan de ozb. Voor het eerst is in Amsterdam de toeristenbelasting een grotere inkomstenbron dan de ozb. 

Verder verwachten gemeenten meer geld op te halen met parkeerheffingen. Die stijgen met bijna 10 procent tot ruim 1 miljard euro. Deze toename is voor een groot deel toe te schrijven aan de hoofdstad, waar het parkeergeld met 39 miljoen stijgt, Rotterdam volgt met een stijging van 13 miljoen en Den Haag verwacht 12 miljoen extra binnen te halen. Voor heel Nederland maken de parkeergelden nog geen 10 procent uit van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen.

Hoeveel huishoudens precies kwijt zijn aan hun woonlasten, verschilt sterk per gemeente, zo meldde Eigen Huis al eerder.