Volledig scherm
Vakbondsman Reinier Castelein © ANP

'Zeker 100.000 Nederlanders raken in 2015 hun baan kwijt'

De crisis mag grotendeels voorbij zijn, de economische misère nog lang niet. Zeker 100.000 Nederlanders raken komend jaar hun baan kwijt. Dat voorspelt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie op basis van eigen cijfers. ,,Dit kabinet heeft werkelijk niets bereikt voor de werkgelegenheid.''

Nee, een prettige boodschap is het niet zo 2 dagen na de kerstdis, beseft Castelein. Want waar het kabinet en de rekenmeesters van het CPB na 5 jaar crisis eindelijk economisch optimisme en een dalende werkloosheid prediken, komt hij met inktzwart nieuws.

,,Noem mij een onheilsprofeet, maar die positieve cijfers sporen totaal niet met de realiteit," zegt Castelein. ,,Eind vorig jaar kondigde ik ook al aan dat de massaontslagen door zouden gaan. Helaas heb ik daarin gelijk gekregen." Hij wijst op alweer drieduizend ontslagen die afgelopen maand bij onder meer ING, DAF en Roto Smeets zijn aangekondigd. Uit de Arbeidsmonitor die De Unie bijhoudt, rijst een somber beeld. ,,Zeker honderdduizend mensen verliezen komend jaar hun baan, de werkloosheid zal nauwelijks dalen," maakt Castelein de balans op. De rekensom is gemaakt met informatie van de 318 cao-tafels waar de bond bij aanschuift. ,,We zijn bovendien relatief sterk vertegenwoordigd in de financiële sector en het hogere management bij grote bedrijven. De mensen die de reorganisaties schrijven, zeg maar."

De lijst van De Unie - met ruim vijftigduizend leden de kleinste grote vakbond - is lang: Bij Rabobank vliegen er in enkele jaren achtduizend mensen uit, bij bedrijven als MSD, Akzo Nobel, KPN, SBM Offshore, Holland Casino en de kranten van NDC en Wegener verdwijnen ieder honderden mensen.

Decentralisatie
Dan zijn er nog de massaontslagen in de kinderopvang, door de decentralisaties verliezen tienduizenden werknemers in de jeugd- en de thuiszorg hun job. Bij het UWV is een reorganisatie gestart die uiteindelijk vierduizend banen kost. Enzovoort, enzovoort. Maar het betreft ook reorganisaties die nog gaan komen, beklemtoont Castelein. De ontslaggolf zal slechts mondjesmaat in de cijfers zijn terug te zien. Sterker, op 1 januari zal de werkloosheid eerst spectaculair met ongeveer 43.000 mensen, 3 procent, dalen. De oorzaak is de invoering van een nieuwe internationale definitie voor werkgelegenheid door minister Asscher. ,,Als iemand straks minimaal 1 uur per week werkt, wordt hij niet meer als werkloos aangemerkt," legt Castelein uit. ,,In de oude nationale definitie was dat 12 uur."

De voorzitter ergert zich mateloos aan het 'krankzinnige gegoochel' met werkloosheidcijfers. ,,In werkelijkheid zijn zeker zo'n miljoen Nederlanders werkloos. Door de ruime definitie worden die niet geteld. Vakbond De Unie richt zich alvast op een nieuw kabinet. ,,Een kabinet dat zich richt op de middenklasse. Want Rutte en Asscher regelen alleen zaken voor de lage en de hoge inkomens."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement