Volledig scherm
© anp

Zes procent huizenkopers liegt over studieschuld

De roep om verplichte registratie van studieschulden in het BKR-registratie wordt steeds luider. Huizenkopers blijken die schulden nogal eens te verzwijgen. Zes procent van de koopwoningbezitters met een studieschuld heeft hierover gelogen bij het invullen van zijn hypotheekaanvraag. Banken, budgetvoorlichter Nibud, Bureau Kredietregistratie en Vereniging Eigen Huis willen hier paal en perk aan stellen.

Quote

Die mensen snijden op den duur zichzelf in de vingers

Woordvoerder Nibud

In 38 procent van de gevallen is helemaal niets gezegd over een studieschuld, omdat de adviseur er niet naar vroeg. Onder starters is de verwachting nog iets groter dat ze hier niet eerlijk over zullen zijn: 14 procent geeft aan geen openheid van zaken te geven. Het blijkt uit de nieuwste kwartaalrapportage van ING.

Een studieschuld verzwijgen of erover liegen, lijkt aanlokkelijk. Er staat geen boete op en er kan wel aanzienlijk meer geleend worden, soms wel tot een paar 100 euro per maand extra.

Toch waarschuwt Wim Flikweert, manager hypotheken bij ING, voor de gevaren: ,,Deze mensen lopen een groter risico om in financiële problemen te raken. Cijfers hebben we niet, maar het gebeurt wel.'' Hij vervolgt: ,,De regels zijn de laatste jaren niet voor niets aangescherpt. Ze zijn bedoeld om ongelukken te voorkomen.''

Registreren

Financiële instellingen staan eigenlijk met hun rug tegen de muur; zij moeten de hypotheekaanvrager vertrouwen op zijn blauwe ogen. In tegenstelling tot andere schulden zoals de creditcard, het telefoonabonnement of de huurachterstand staat een studieschuld niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel.

Als het aan ING ligt, worden ook de studieschulden vastgelegd. Ook andere banken willen dat dit gebeurt. Dit met het oog op verantwoorde kredietverstrekking, weet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) te melden.

Budgetvoorlichter Nibud sluit zich aan bij dit pleidooi. Volgens zegsvrouw Annemarie Koop realiseren mensen zich onvoldoende dat zij door hun studieschuld te verzwijgen zichzelf in de vingers snijden; de hypotheeklast kan hoger uitpakken dan zij eigenlijk financieel kunnen dragen.

Studieschuld

Volgens het Nibud heeft nu al 53 procent van de studenten een studieschuld. Cijfers van het ministerie OCW laten bovendien zien dat er op dit moment 12 miljard euro aan studieschulden uitstaat, het bedrag is de afgelopen jaren steeds met 1 miljard gestegen. Daarnaast lag het aantal oud-studenten met een studieschuld in juni 2015 op bijna 895.000.

Lees meer in krant van dinsdag.