Volledig scherm
Kippenslachterij in Nunspeet (archieffoto) © ANP

Ziekmakers in kippenvlees door nalatigheid slachters en boeren

De veiligheid van kippenvlees is in het geding doordat slachterijen en kippenboeren regels aan hun laars lappen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De voedselwaakhond maakt zich ook zorgen over het welzijn van kippen.

Quote

Naleving van wet- en regelge­ving bij onderne­mers in meerdere ketenscha­kels schiet tekort, of regels worden moedwillig overtreden

Rob van Lint, NVWA

Nog te vaak hebben de dieren onvoldoende ruimte, licht, voer en drinkwater. Doordat er in de stallen te weinig droog strooisel ligt, hebben ze sneller last van pijnlijke zweren aan de poten. Eenmaal in het slachthuis is het risico groot dat het pluimvee niet goed wordt verdoofd voor het wordt geslacht. ,,Als je alles onder elkaar zet, geeft dat een zorgelijk beeld'', stelt inspecteur-generaal Rob van Lint van de NVWA, die een risicobeoordeling maakte van de pluimveesector.

Hij stelt dat de sector afgelopen jaren stappen in de goede richting heeft gezet. Zo worden de regels voor het gebruik van antibiotica 'over het algemeen' goed nageleefd. Toch werden bij vleeskuikens van enkele tientallen bedrijven resten van verboden antibiotica gevonden. Ook signaleert de voedselwaakhond risico's met Salmonella en Campylobacter-bacterieën 'in meerdere schakels van de productieketen'.  

,,Naleving van wet- en regelgeving bij ondernemers in meerdere ketenschakels schiet tekort, of regels worden moedwillig overtreden', stelt Van Lint. Doordat het hele systeem op zo efficiënt mogelijke vleesproductie is gericht, is de pluimveesector volgens hem extra kwetsbaar voor voedselveiligheidsrisico's en fraude.

'Schokkende inkijk'

Het rapport geeft 'voor de zoveelste keer een schokkende inkijk in de misstanden in de pluimveesector', stelt de Consumentenbond. ,,Het belangrijkste is dat de sector zelf aan de bak gaat. Daarnaast moeten supermarkten meer verantwoording nemen, want die leggen het vlees in de schappen. En een sterke politieke wil om orde op zaken te stellen, is ook onontbeerlijk om de deels verziekte sector te saneren'', zegt directeur Bart Combée.

De pluimveesector betwist de conclusies van de NVWA. ,,In het rapport wordt onterecht een heel negatief beeld van de sector geschetst'', zegt woordvoerster Hennie de Haan. ,,Dat is gebaseerd op incidenten en kleine steekproeven. Terwijl ondernemers in het overgrote deel van de sector de regels naleven en goed voor hun dieren zorgen.'' 

Pakkans

De NVWA gaat strenger optreden, laat minister Carola Schouten van Landbouw weten in een reactie op het rapport. Ze wil beterschap van de pluimveesector en maakt daar binnenkort afspraken over.

De Consumentenbond pleit voor meer meer lik-op-stuk beleid: onaangekondigde inspecties, zodat de pakkans van frauderende bedrijven omhooggaat, en hogere boetes. Die mag de NVWA sinds enkele jaren uitdelen, maar dit gebeurt nog nauwelijks. De bond pleit ook voor meer transparantie, zoals openbaarmaking van campylobacter-besmettingen per supermarktketen, hygiëne-inspecties bij slachterijen en overtredingen van dierenwelzijnsregels.