Volledig scherm
Een belangrijke rol in het gehoopte succes van Ziggo Sport is weggelegd voor sportverslaggever Jack van Gelder. © ANP Kippa

Ziggo lanceert gratis sportzender

Ziggo en Sport 1 lanceren gezamenlijk een nieuwe 'gratis' sportzender. Ziggo Sport is nog voor het eind van het jaar beschikbaar voor alle ruim 4 miljoen klanten van de kabelreus, zonder een verhoging van het abonnementsgeld.

Volledig scherm
© anp

Ziggo slaat met de nieuwe zender een enorme slag in de strijd tegen onder meer concurrent-kabelaar KPN. Het bedrijf is na de komst van zenders als FOX ook een nieuwe speler in de steeds heviger strijd om de sportkijker.

Ziggo Sport komt voort uit het huidige Sport 1 en zal dus grotendeels dezelfde sporten uitzenden. Dat zijn onder meer de Champions League, Spaans voetbal, de EK-kwalificatiewedstrijden, golf en Formule 1. Het betreft hier zowel hoogtepunten als live-wedstrijden.

De uitzendrechten van de Champions League voor het zogeheten 'open kanaal' liggen nu bij SBS. Of en in hoeverre Ziggo Sport SBS nu in de wielen rijdt, is nog onduidelijk. De gloednieuwe zender is mogelijk nu zowel Ziggo als de decoderzender vallen onder Liberty Global, 's werelds grootste kabelbedrijf dat in veertien landen actief is. Het kanaal is ook een 'cadeautje' voor klanten die vanwege de recente fusie met UPC hun decoder opnieuw moesten instellen.

Serieuze speler
Experts verwachten dat Ziggo Sport in deze constructie op termijn kan uitgroeien tot een serieuze speler in het gevecht om grote sportcontracten als het eredivisie voetbal (nu bij de NOS). Ook wordt gefluisterd dat Liberty Global interesse heeft in de SBS-groep. Sport 1 blijft in de vorm van een decoderzender beschikbaar voor niet Ziggo-klanten.

Een belangrijke rol in het gehoopte succes van Ziggo Sport is weggelegd voor sportverslaggever Jack van Gelder. Hij liet onlangs weten na 40 jaar de NOS te verlaten voor Sport 1. Zijn overstap kwam voor velen als een grote verrassing. Vandaag wordt de aantrekkelijkheid van die deal pas echt duidelijk. Van Gelder gaat immers aan de slag voor een nieuwe zender die maar liefst 4,2 miljoen huishoudens gratis krijgen toegevoegd in hun basispakket.

Will Moerer van Sport 1 wil de deal bevestigen noch ontkennen. Hij gaf eerder in deze krant aan Van Gelder ook te willen inzetten bij basketbal, tennis, rugby en golf. ,,Niet alleen in de studio, maar ook langs de lijn. Jack zal een aantal keren per week bij ons op zender zijn.'' Ook presenteert hij een voetbalprogramma in het weekend.