Volledig scherm
Rene Obermann (links), Bert Groenewegen (midden) en Diederik Karsten, executive Vice President of Liberty Global's European Broadband Operations tijdens de persconferentie van gisteren © anp

Ziggo-topman verdient drie miljoen in 19 dagen

Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, wil 10 miljard euro neertellen voor Ziggo. Gezamenlijk hebben de kabelbedrijven UPC en Ziggo 90 procent van de Nederlandse markt in handen. Voor klanten zal er voorlopig niets veranderen, maar de top van het bedrijf boert er goed bij.

René Obermann, de baas van Ziggo, is nu al de best betaalde topman van Nederland. Op 9 januari begon Obermann en inmiddels heeft hij al 3,2 miljoen euro verdiend. De aandeelhouders keurden vorig jaar goed dat Oberman 2,45 miljoen euro tekenbonus kreeg en een jaarsalaris van 750.000 euro. Daarbij werd gezegd dat het geld direct wordt uitgekeerd als Ziggo wordt overgenomen en hij vertrekt.

Gisteren maakte Ziggo bekend dat het wordt overgenomen door Liberty Global en maakte Obermann bekend op te stappen als de fusie rond is. De verwachting is dat die overname nog een paar maanden op zich laat wachten, maar voor de zomer kan alles in kannen en kruiken zijn.

Bestuurders incasseren 8,7 en 11,85 miljoen euro
Ook anderen uit het topmanagement worden beter van de overname. De bestuurders en commissarissen hebben zelf geld in Ziggo geïnvesteerd toen de kabelaar door durfkapitalisten werd overgenomen. Bij de beursgang werd dat geld omgezet in aandelen. Financieel directeur Bert Groenwegen kan 8,7 miljoen incasseren en voormalig bestuursvoorzitter Bernard Dijkhuizen zelfs 11,85 miljoen.

Als de fusie slaagt, en dat is nog onzeker, ontstaat een tweede machtsblok naast KPN. Het telecombedrijf is nu actief met telefoon, internet en tv via het oude kopernetwerk, de oude telefoonlijnen, en een nieuw glasvezelnetwerk dat over heel Nederland wordt uitgerold.

Sterk merk
UPC en Ziggo hebben samen vrijwel alle kabelnetten in handen en bereiken ruim 90 procent van de huishoudens. Ook zij bieden telefonie, internet en tv aan via de kabel. Ziggo heeft sinds kort ook mobiele telefonie in zijn pakket. Samen hebben de kabelbedrijven ruim 4 miljoen klanten. Voor hen verandert er voorlopig niets. Alleen de naam UPC verdwijnt van de nota, dat wordt Ziggo.

Op zich is dat opmerkelijk. Want UPC is de overnemende partij en is als merk veel groter. Ziggo opereert alleen in Nederland, terwijl UPC in twaalf Europese landen actief is. 'In Nederland is Ziggo groter dan UPC', zegt een woordvoerder van Ziggo. 'Hier zijn we een sterk merk, dat veel investeert in klanttevredenheid en innovatie.'

Toekomst personeel onzeker
Bert Groenwegen, financieel directeur bij Ziggo, verzekerde dat de klanten straks 'meer waar voor hun geld' zullen krijgen. 'Dan moet je denken aan sneller internet voor hetzelfde geld, of bijvoorbeeld op meer tv's en andere apparaten tegelijk tv kijken', legt een woordvoerder van Ziggo uit. Een prijzenslag met KPN wordt niet voorzien.

Terwijl het management profiteert van de overname, is de toekomst voor het personeel onzeker. Bij Ziggo werken 3000 mensen, bij UPC 1700.
'De overname zal tot verlies van arbeidsplaatsen leiden', zei Groenwegen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. In de Tweede Kamer wordt sceptisch gereageerd op de overnameplannen.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’