Volledig scherm
© ap

Zilverschat met waarde van 380 miljoen op weg naar Spanje

Een zilverschat met een waarde van ongeveer 380 miljoen euro is vandaag in de Verenigde Staten in vliegtuigen van de Spaanse luchtmacht geladen om naar Spanje te worden overgebracht.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© epa

De zilveren munten, afkomstig uit een Spaans galjoen dat in 1804 door Britse oorlogsschepen tot zinken werd gebracht, werden gevonden door schatzoekers, maar zijn na een slepende rechtszaak in de Verenigde Staten toch toegewezen aan de Spaanse staat.

De schatzoekers van Odyssey Marine Exploration vonden de schat in een Spaans galjoen, de Nuestra Senora de las Mercedes, in 2007 voor de kust van Portugal. Spanje spande een rechtszaak aan en verklaarde nooit afstand gedaan te hebben van het eigendomsrecht op het schip of de lading ervan. Volgens het Spaanse ministerie van cultuur zijn de zilveren munten Spaans nationaal erfgoed en moeten ze daarom in Spanje blijven om tentoongesteld te worden.

Odyssey bestreed de claim van Spanje op de schat. Volgens het bedrijf is het schip nooit geïdentificeerd als de Nuestra Senora de las Mercedes. En zelfs al zou het dit schip zijn, dan was het schip op een handelsmissie, aldus Odyssey. Dat zou inhouden dat Spanje het schip niet kan claimen. De Amerikaanse rechtbank ging hier echter niet in mee en wees de schat toe aan Spanje.

Niet alleen Odyssey claimde de schat. Ook Peru beweert recht te hebben op de schat. Volgens de Peruaanse regering zijn de gouden en zilveren munten aan boord van het schip gedolven, bewerkt en geslagen in Peru, dat destijds onderdeel van Spanje was. Peru heeft beroep aangetekend tegen het vervoer van de munten naar Spanje, maar de Amerikaanse rechter heeft hier nog geen uitspraak over gedaan. De advocaat van Spanje in Washington verwerpt de claim. 'Peru gebruikt dezelfde argumenten die eerder al door alle Amerikaanse rechtbanken zijn verworpen.'

Volledig scherm
© ap