Zo bak je de beste patat met Nederlands Frietkampioen
VideoVan aardappel tot saus: hoe maak je de beste friet van Nederland? Wouter van der Haar, een van de eigenaren van De Ermelosche Frietzaak en winnaar van de AD Friettest 2016, vertelt aan verslaggeefster Harmke de Vries zijn geheim. Zo bak je de beste friet van Nederland.
Delen per e-mail
Alles bij ons is vers. Dat is toch de belangrijkste factor voor goede patat
Terwijl de andere eigenaren van de Frietzaak het cafetaria versieren voor de uitreiking van de friettest, wisselt Wouter snel zijn nette kleding om voor zijn frituuroutfit. We lopen naar de keuken, waar de snijmachine voor de aardappelen mij al aankijkt. ,,Ga je gang," zegt de kersverse frietkoning van Nederland terwijl hij naar de machine wijst. Ik verzamel alle kracht in mijn armen en duw de aardappel door het scherpe raster. Met succes. Onder het mes liggen zowaar echte frieten.
'Patatten bakken?'
Met een ijzeren bak, die gevuld is met rauwe patat, lopen we naar de frituur. ,,Dus nu gaan we de patatten bakken?" roep ik enthousiast. Wouter lacht. ,,Eerst garen we ze voor. Dan koelen ze af en dan pas frituren we ze opnieuw." En terwijl hij dat zegt, verdwijnen de rauwe aardappeltjes in het spetterende vet.
Tijdens het wachten verklapt Wouter zijn geheim voor het beste frietje. Het antwoord blijkt doodeenvoudig ,,Alles bij ons is vers. Dat is toch de belangrijkste factor voor goede patat."
Na ruim een half uur is de voorgegaarde friet afgekoeld. Tijd voor de frituur. ,,Je kunt het mandje er rustig in leggen," zegt Wouter terwijl ik het mandje met patat iets te enthousiast in de frituur leeg. Spetters vet vliegen omhoog. Oeps.
Goudkleurige aardappeltjes
Opnieuw moeten we wachten op de patat. Na vijf minuten gaat de pieper: het signaal dat onze patat bijna af is. Het mandje haal ik nu beheerst uit de frituur. De goudkleurige aardappeltjes glinsteren ons tegemoet. ,,Dat ziet er goed uit!"
Onder toeziend oog van Wouter strooi ik zout over de friet, schep ze in de zak en smak ik er wat mayonaise bij. ,,Is dat niet zonde? Zo'n klodder saus op verse patat?", vraag ik. ,,Zolang de friet maar niet dient als transportmiddel voor de saus ben ik tevreden,'' lacht Wouter. Ik doop een frietje in de saus en proef. Potjandorie, inderdaad de beste van Nederland!
De volledige uitslag vind je op www.ad.nl/redactie/friettest/2016/. Lees alles over de friettest op www.ad.nl/friettest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMfriettest
Waar koop je de beste friet in jouw buurt?
De Ermelosche Frietzaak kwam met zijn frietjes als beste uit de bus in de AD Friettest 2016. Maar voor een lekker patatje hoef je niet (helemaal) naar Ermelo af te reizen. De beste frietjes in jouw omgeving vind je op deze kaart. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Bekijk de volledige uitslag van de AD-Friettest 2016
Bekijk hier de volledige lijst winnaars en verliezers van de AD-Friettest 2016.
-
Oproep
Ben jij een open boek? Deelnemers gezocht voor de rubriek Geld&Geluk
-
Reacties op de AD Friettest: 'Smaken verschillen'
Het testpanel bracht onverwachte bezoekjes aan 153 verkooppunten van friet door heel Nederland. 104 cafetaria scoorden in de AD Friettest 2016 een zes of hoger. De rest kreeg de stempel onvoldoende en niet iedereen vat de testresultaten sportief op. -
Winnaars AD-friettest 2016: We zijn een dreamteam
Verse friet, dat kenden ze in Ermelo nog niet. Maar het Gelderse dorp is al helemaal om. De Ermelosche Frietzaak opende pas in 2015 de deuren, maar heeft nu al twaalf medewerkers in dienst. En nu eigenaren Wouter, Larissa en Koen van der Haar de AD Friettest 2016 hebben gewonnen, gaat de zaak zelfs 7 dagen per week open.