Volledig scherm
Verslaggeefster Harmke de Vries leert friet bakken van frietkampioen Wouter van der Haar. © Shody Careman

Zo bak je de beste patat met Nederlands Frietkampioen

VideoVan aardappel tot saus: hoe maak je de beste friet van Nederland? Wouter van der Haar, een van de eigenaren van De Ermelosche Frietzaak en winnaar van de AD Friettest 2016, vertelt aan verslaggeefster Harmke de Vries zijn geheim. Zo bak je de beste friet van Nederland.

Quote

Alles bij ons is vers. Dat is toch de belangrijk­ste factor voor goede patat

Wouter van der Haar

Terwijl de andere eigenaren van de Frietzaak het cafetaria versieren voor de uitreiking van de friettest, wisselt Wouter snel zijn nette kleding om voor zijn frituuroutfit. We lopen naar de keuken, waar de snijmachine voor de aardappelen mij al aankijkt. ,,Ga je gang," zegt de kersverse frietkoning van Nederland terwijl hij naar de machine wijst. Ik verzamel alle kracht in mijn armen en duw de aardappel door het scherpe raster. Met succes. Onder het mes liggen zowaar echte frieten.

'Patatten bakken?'
Met een ijzeren bak, die gevuld is met rauwe patat, lopen we naar de frituur. ,,Dus nu gaan we de patatten bakken?" roep ik enthousiast. Wouter lacht. ,,Eerst garen we ze voor. Dan koelen ze af en dan pas frituren we ze opnieuw." En terwijl hij dat zegt, verdwijnen de rauwe aardappeltjes in het spetterende vet.

Tijdens het wachten verklapt Wouter zijn geheim voor het beste frietje. Het antwoord blijkt doodeenvoudig ,,Alles bij ons is vers. Dat is toch de belangrijkste factor voor goede patat."

Na ruim een half uur is de voorgegaarde friet afgekoeld. Tijd voor de frituur. ,,Je kunt het mandje er rustig in leggen," zegt Wouter terwijl ik het mandje met patat iets te enthousiast in de frituur leeg. Spetters vet vliegen omhoog. Oeps.

Volledig scherm
Winnaars van de AD-friettest 2016: Koen en Wouter van der Haar, en Wouters echtgenote Larissa (van links naar rechts). © Rick Arnold

Goudkleurige aardappeltjes
Opnieuw moeten we wachten op de patat. Na vijf minuten gaat de pieper: het signaal dat onze patat bijna af is. Het mandje haal ik nu beheerst uit de frituur. De goudkleurige aardappeltjes glinsteren ons tegemoet. ,,Dat ziet er goed uit!"

Onder toeziend oog van Wouter strooi ik zout over de friet, schep ze in de zak en smak ik er wat mayonaise bij. ,,Is dat niet zonde? Zo'n klodder saus op verse patat?", vraag ik. ,,Zolang de friet maar niet dient als transportmiddel voor de saus ben ik tevreden,'' lacht Wouter. Ik doop een frietje in de saus en proef. Potjandorie, inderdaad de beste van Nederland!

De volledige uitslag vind je op www.ad.nl/redactie/friettest/2016/. Lees alles over de friettest op www.ad.nl/friettest.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement