Volledig scherm
© Joost Hoving

Zó kun je op vakantie beter op de kleintjes letten

columnVoor zowel big spenders als kruideniers bestaat er een eenvoudig trucje om op vakantie niet te veel met geld bezig te zijn. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. 

Net terug van vakantie en platzak? Je bent niet de enige Nederlander die over de grens te veel uitgeeft. Op reis bin ons ineens wat minder zuunig. 

Twee banken hielden deze zomer een enquête over ons geldgedrag op vakantie. Wat blijkt? Zodra we onze caravan achter de auto gebonden hebben, willen we niet meer aan geld denken. Driekwart van de Nederlanders wil op vakantie alles kunnen doen, zonder ook maar een moment op de centen te hoeven letten, zo kwam uit de enquête van SNS-bank (ING schat ons ietsje verantwoordelijker in en heeft het over twee derde).

Nu wil ik ook best eersteklas naar een tropisch eiland vliegen om me daar in een luxe resort vol te gieten met heerlijke cocktails. (Als je het zo bekijkt: wie behoort er eigenlijk tot dat kwart dat op vakantie wél graag op hun geld let?) Interessanter is wat de gevolgen zijn van die onrealistische wens.

Quote

Bijna iedereen checkt tijdens de vakantie of het salaris al binnen is

En daar denken de onderzoekers van beide banken opvallend genoeg heel anders over. Uit de steekproef van SNS kwam dat de meeste Nederlanders inderdaad te veel uitgeven. Bij maar liefst 53 procent waren hun uitgaven hoger dan geschat. Bij een op de tien leidde dit tot rood staan of een onverwacht hoge creditcardrekening bij thuiskomst.

De onderzoekers van ING zien het anders. Die stellen dat we uiteindelijk toch op de Franse camping achter de laptop kruipen om te gaan internetbankieren. Maar liefst 88 procent van de Nederlanders zou op vakantie checken hoe hoog hun saldo is, wat ze hebben uitgegeven en of hun salaris al gestort is.  

Van de ondervraagde vakantiegangers bewaart maar liefst 37 procent het bonnetje na een aankoop. Daardoor lukt het ons volgens ING ook beter om ook op vakantie op de kleintjes te letten: volgens ING geeft 'slechts' 22 procent meer uit dan verwacht.

Voor zowel big spenders als kruideniers is er een eenvoudig trucje om op vakantie niet te veel met geld bezig te zijn: stel van tevoren een dagbudget vast dat je vrij kunt besteden. Dan hoef je niet meer je saldo te checken of met bonnetjes te lopen klooien. En staat er nog wel geld op je bankrekening aan het einde van de vakantie. Als je jezelf niet vertrouwt, dan kun je gewoon iedere ochtend opnieuw datzelfde bedrag pinnen.

Nog een vakantietip: lees een goed boek of fijn tijdschrift en negeer die geldonderzoekjes van banken lekker. Banken doen die onderzoeken om in de media hun deskundigheid tentoon te kunnen spreiden. Maar veel wijzer word je vaak er niet van. En rijker al zeker niet.

Reageren? economie@persgroep.nl