Volledig scherm
PREMIUM
Geld opzij zetten voor de oude dag kan nooit kwaad © Vijselaar&Sixma

Zo spaar je efficiënt voor je oude dag

LijfrenteWie zijn pensioeninkomen wil aanvullen, kan z'n geld op een spaarrekening zetten of gaan beleggen. Maar dan betaal je wel vermogensrendementsheffing in box 3. Het is ook mogelijk om je oudedagsvoorziening belastingvriendelijk aan te vullen.

Geld opzij zetten voor de 'ouwe dag' kan nooit kwaad. Maar over het opgebouwde kapitaal betaal je natuurlijk liever geen belasting. Dan kan een lijfrenteproduct in de vorm van een verzekering, beleggings- of bankspaarrekening uitkomst bieden. Je legt eenmalig of periodiek een bedrag in om bij pensionering een maandelijkse uitkering te ontvangen. Over dit spaartegoed betaal je geen vermogensrendementsheffing. Bovendien mag de inleg als aftrekpost worden opgevoerd. Pas bij uitkering moet je inkomstenbelasting betalen, maar wel tegen een lager tarief dan voor pensionering.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.