Volledig scherm
PREMIUM
In vergelijking met andere landen vallen de zorgkosten in Nederland mee. © Lex van Lieshout ANP XTRA

Zorg duur in Nederland? Belgen moeten veel meer zelf betalen

De zorg wordt duur betaald in Nederland. Tenminste dat roepen we met zijn allen. Als het op daden aankomt - overstappen naar een andere verzekeraar bijvoorbeeld - geven we niet thuis.

Volledig scherm
Richard van Kleef © nvt
Quote

Wat toeganke­lijk­heid betreft, behoort Nederland tot de absolute top

Zijn Nederlanders te gehecht aan hun oude vertrouwde zorgmaatschappij, omdat zij onze zaakjes zo netjes regelen? Valt er wellicht te weinig voordeel te halen? Of weten we diep van binnen dat het in ons landje nog helemaal niet zo slecht is geregeld?

Hoe zit het eigenlijk in andere landen? Is de minister van Volksgezondheid daar ook de kop van Jut? Neem België, Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. Zijn we in Nederland meer of minder kwijt aan premie en eigen risico?

Feit is dat we hier gemiddeld 1.290 euro per jaar aan premie voor de basisverzekering betalen, zo blijkt uit cijfers van het Cultureel Planbureau (CPB). Plus het eigen risico van 385 euro, de eigen bijdragen en de belastingen en premies die van ons loon afgaan, komt dat neer op zo'n 4.500 euro per persoon.

Een flink bedrag, vindt ook zorgeconoom Richard van Kleef van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar niet buitensporig, want kwalitatief goede en toegankelijke zorg kost een hoop geld. ,,In sommige landen liggen de gemiddelde zorgkosten weliswaar lager dan in Nederland, maar dat gaat vaak gepaard met slechtere toegankelijkheid. Hier ben je voor een bezoek aan de huisarts niets kwijt en zijn de wachttijden kort. Wat toegankelijkheid betreft, behoort Nederland tot de absolute top'', aldus Van Kleef.

  1. Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal
    PREMIUM

    Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal

    Met het online verkopen van fietsen, zette prijsvechter fietsenwinkel.nl de markt voor tweewielers op zijn kop. Het lukte het bedrijf binnen een paar jaar de grootste (online) fietsenverkoper van Nederland te worden, maar aan de groei kleefden ook nadelen. Klanten klaagden vooral vorig jaar over langdurige reparaties en werknemers die verkeerd advies en voorlichting geven. Fietsenwinkel.nl gooit het roer om en hoeft niet langer de goedkoopste te zijn.