Zorgen om vergunning Schiphol vanwege stikstofregels: ‘Mogelijk minder vluchten’
Er moet behoorlijk wat gebeuren voordat Schiphol een geldige natuurvergunning krijgt voor de neerslag van stikstof. Dat kan dat tot grote problemen leiden. Dat zeggen betrokkenen na een bericht van de NOS. Bronnen bevestigen dat er stevige ingrepen nodig zijn om ervoor te zorgen dat Schiphol kan blijven draaien.
Er loopt momenteel een aanvraag van de luchthaven voor een natuurvergunning. Volgens het bedrijf reageerde het ministerie van Landbouw daar eerder positief op. Maar als het aantal vluchten gelijk zou moeten blijven zou in elk geval een groot aantal boeren in de omgeving moeten stoppen, zeggen ingewijden. Daarnaast zijn er bepaalde ‘bronmaatregelen’, zoals schoner vliegen en elektrisch taxiën, die de uitstoot van Schiphol zelf kunnen verminderen.
Of de stikstofuitstoot met dit soort maatregelen genoeg daalt voor een geldige vergunning, is nog maar de vraag. Er is ‘wel behoorlijk wat ruimte nodig’.
De Nijmeegse milieuactivist Johan Vollenbroek denkt dat Schiphol veel minder vluchten per jaar zal kunnen maken als gevolg van de stikstofregels. Zelfs als de maximumsnelheid op snelwegen naar 80 kilometer per uur gaat en boerderijen worden opgekocht.
,,We denken dat ze terug moeten van 500.000 naar mogelijk wel 300.000 vluchten om een natuurvergunning te kunnen krijgen’’, zegt Vollenbroek, voorman van Mobilisation for the Environment (MOB), de milieuorganisatie die het Rijk in 2019 via de rechter dwong zich aan de eigen stikstofregels te houden.
Verantwoordelijk
Deze week is overleg gevoerd tussen Schiphol en de betrokken ministeries. De luchthaven herkent de genoemde noodzakelijke maatregelen niet. ,,Volgens het rapport van de commissie Remkes over stikstof is Schiphol slechts verantwoordelijk voor 0,1 procent van alle stikstofneerslag in Nederland”, aldus een woordvoerder van de luchthaven.
Maar het kabinet voelt er weinig voor om de ‘boel maar te laten lopen’, zeggen betrokkenen. Dat zou erg lijken op het Programma Aanpak Stikstof (PAS), het stikstofbeleid dat voorheen werd gevoerd. De Raad van State zette in mei 2019 een streep door die aanpak. De vrees is dat milieuorganisaties naar de rechter stappen als Schiphol geen geldige natuurvergunning heeft.
Kijk onze video's over het stikstofprobleem in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
Schiphol ontwaakt uit coronaslaap, maar nu ligt Rob wakker: ‘De kleintjes, zoals wij in Leimuiden, zijn de sigaar’
Schiphol ontwaakt uit de coronaslaap. Wat betekent dat voor mensen die onder een vliegroute wonen? -
Forse loonstijging voor beveiligers: ruim 20 procent erbij
Beveiligers zien hun salaris de komende tijd stijgen met ruim 20 procent. Voor beveiligers die werkzaam zijn op Schiphol kan het loon zelfs 40 procent hoger uitvallen. Dat is afgesproken in de cao-overeenkomst die vakbond CNV heeft gesloten met de beveiligingsbranche, waarbinnen 20.000 mensen werkzaam zijn. Het betreft geen nieuwe cao, maar een cao-verlenging van negen maanden tot 1 april 2024. -
PREMIUM
Lente (16) heeft haar eigen webshop: ‘Beter verdienen en veel leuker dan werken in supermarkt’
Het aantal tieners met een bedrijfje is in vijf jaar tijd explosief gegroeid, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Drie piepjonge ondernemers aan het woord over hun drijfveren en avonturen.
-
PREMIUM
KLM scherpt klimaatdoelen aan, milieuclubs noemen aanpassing ‘wassen neus’
Na Shell scherpt ook KLM haar klimaatbeloftes aan. Het bedrijf belooft haar milieu-inspanningen extern te laten toetsen. Eerder deze maand committeerde KLM zich al, met de hele luchtvaartbranche, aan de uitgangspunten van het klimaatakkoord van Parijs. -
-
-
PREMIUMMet video23
Laat Shell-medewerker na megawinst de kurken ploppen? ‘Zoveel geld is niet uit te leggen’
Een nieuwe televisie, verbouwing van de badkamer of toch die extra vakantie? Gaan de duizenden Shell-medewerkers, na bekendmaking van de megawinst van 38 miljard euro, nu handenwrijvend naar de MediaMarkt, tegelboer of het reisbureau om hun bonus stuk te slaan? ,,Zoveel geld. Het is bijna niet uit te leggen.” -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.