Volledig scherm
Jongeren hebben vaak geen idee hoe ze een loonstrookje moeten ontcijferen. © ANP

Zorgen over gebrek aan financiële kennis onder tieners

Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) maakt zich zorgen om het gebrek aan financiële kennis bij tieners. Veel van de in Europees verband onderzochte Nederlandse 15-jarigen weten bijvoorbeeld niet wat ze aanmoeten met een phishingmail of ze zijn niet in staat een loonstrookje te ontcijferen.

De Oeso hield het onderzoek onder 15-jarige leerlingen uit 15 verschillende landen. Nederland hoort bij de vijf best presterende landen, maar op financieel gebied komen Nederlandse leerlingen niet verder dan simpele dingen zoals het vergelijken van prijzen bij een aankoop. 

Leeftijdsgenoten in andere Europese landen, onder wie Vlamingen, kwamen in het onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) aanmerkelijk beter uit de bus. Landen die lessen in geldzaken op school aanbieden, zoals in België, scoren beter dan landen waar dit niet het geval is. In Nederland worden deze lessen zelden gegeven.

Problemen

Volgens het Nibud ligt door de kennisachterstand het risico op de loer dat Nederlandse tieners later als volwassenen hun geldzaken niet goed kunnen regelen. Daardoor zouden ze moeite kunnen krijgen met het nemen van weloverwogen financiële beslissingen en in de problemen kunnen raken. De organisatie pleit voor structurele en verplichte financiële educatie op basis- en middelbare scholen.

  1. Zorgpremies omlaag bij grote verzekeraars en tóch zijn veel mensen duurder uit
    VIDEO

    Zorgpre­mies omlaag bij grote verzeke­raars en tóch zijn veel mensen duurder uit

    VGZ verlaagt zijn zorgpremie met 1 euro tot 119,95 euro per maand. Zilveren kruis doet daar met een verlaging van 1,50 nog twee kwartjes bovenop. Zorgverzekeraar CZ rekt de verlaging op tot 3,85 euro, naar 120,95 euro per maand. Alleen doordat de korting op de collectieve verzekering deels wordt afgeschaft, zullen veel verzekerden uiteindelijk tóch meer kwijt zijn als zij bij hun huidige verzekering blijven.