Volledig scherm
© anp

Zorgenkindje ProRail kampt met te kort van 475 miljoen

UpdateProrail kampt met een tekort van 475 miljoen euro voor de periode 2018-2028. De tegenvaller is verstopt in een bijlage van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, die op Prinsjesdag bekend werd gemaakt. De financiën van ProRail werden doorgespit door een onafhankelijk bureau, schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur dinsdag aan de Kamer.

Zware ingrepen in de kosten zijn nodig, schrijft het AD woensdag. Dat blijkt uit de onderzoeken die staatssecreatris Wilma Mansveld (Spoor) liet uivoeren.

Meer werkzaamheden overdag
Het gat zou volgens het ministerie gedicht moeten worden door kostenbesparingen. Zo zouden werkzaamheden op het spoor vaker overdag kunnen plaatsvinden, omdat er dan een lager arbeidstarief geldt. Dit zou echter voor flink wat problemen voor de reiziger kunnen zorgen. Overdag werken aan het spoor zou gepaard gaan met grotere kans op vertragingen.

Andere mogelijkheden tot het dichten van het miljoenengat zijn de productiviteit verhogen of het fiscaal stimuleren van treinen die zorgen voor minder slijtage aan het spoor. Ook het versoberen van stations en zelfs het sluiten van bepaalde trajecten zouden opties zijn. 

In het rapport wordt ook nog een aantal 'belangrijke budgettaire risico's' voor de toekomst aangestipt: De Betuweroute, een intensiever spoorgebruik in de toekomst, toenemend onderhoud aan tunnels, vervanging van de Oosterdokbruggen in Amsterdam en tegenvallende besparingen bij de invoering van prestatiegericht spooronderhoud.

Politieke druk
Het is een nieuwe tegenslag voor staatssecretaris Mansveld, die al tijden onder druk wordt gezet vanuit de oppositie omdat er grote vraagtekens zijn over de grootte van de chaos op het spoor.

De oppositie vraagt zich af of Mansveld de problemen wel aankan. Sommige partijen schermen zelfs met een motie van wantrouwen. Op deze Prinsjesdag moest de staatssecretaris ook nog melden dat de verbouwing van het station van Utrecht 53 miljoen duurder wordt.