Volledig scherm
Indianenleidster Madonna Thunder Hawk, afgelopen weekend met dochter Marcella Gilbert in Doorn © Koen Verheijden

Zorgpensioenfonds trekt 11 miljoen terug na gesprek met Indianenleidster

Pensioenfonds Zorg en Welzijn trekt haar investering van 11 miljoen euro in een omstreden oliepijplijn terug na een gesprek met de Indiaanse activiste Madonna Thunder Hawk. 

Het pensioenfonds (PFZW) investeerde de miljoenen in TransCanada, een Canadees bedrijf dat een grote oliepijplijn aanlegt naar de Golf van Mexico. De bouw van die KeystoneXL pijpleiding leidde tot veel protesten in de Verenigde Staten. Ook het Nederlandse pensioenfonds ABP belegt in TransCanada. Het ambtenarenpensioenfonds trekt zijn geld niet terug.

Madonna Thunder Hawk, stamoudste van het Lakota Sioux volk en haar leven lang betrokken bij de indiaanse strijd voor zelfbeschikking, is deze week op bezoek in Nederland. Zij voert hier onder andere gesprekken met investeerders, bedrijven en politici. 

Thunder Hawk is blij met haar (gedeeltelijke) zege. ,,Tot nu toe werd er nooit naar ons geluisterd, maar ik hoop dat er vanaf nu rekening wordt gehouden met ons, de oorspronkelijke bewoners. Wij ervaren de effecten op ons drinkwater en heilige plekken.’’ 

Groot protest

De bouw van een andere pijpleiding, de Dakota Access, leidde twee jaar geleden leidde tot groot protest onder milieu-activisten, lokale bewoners en vooral ook onder de Indiaanse bevolking die streed voor haar land. Madonna Thunder Hawk leidde destijds de protesten. Voormalig president van de Verenigde Staten, Barack Obama, vertraagde de bouw in 2015. Twee jaar later besloot president Trump de pijplijn alsnog te voltooien.