Volledig scherm
Het hoofdkantoor van zorgverzekeraar Menzis in Groningen. © ANP

Zorgverzekeraar Menzis maakt winstsprong

Zorgverzekeraar Menzis heeft vorig jaar een winst behaald van 215 miljoen euro, bijna vijf keer zoveel als de behaalde 46 miljoen euro in 2011. Dat maakte het verzekeringsconcern maandag bekend.

De winst is grotendeels gebruikt om de premie over 2013 te verlagen. 'Ook de komende jaren zal het uitgangspunt zijn om positieve resultaten te verwerken in de premie', stelt de zorgverzekeraar.

Menzis schrijft de winstsprong vooral toe aan lagere kosten van generieke geneesmiddelen, medicijnen met dezelfde werkzame stof als een al eerder op de markt gebracht medicijn. Ook de totale kosten gingen omlaag, terwijl de beleggingsresultaten meevielen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaf enkele weken geleden al aan dat het logisch is dat zorgverzekeraars hun premies verlagen met de winsten die ze maken.

Menzis zei ook zich sterk te willen maken voor een landelijk investeringsfonds voor de zorg. Een dergelijk fonds kan de noodzakelijke veranderingen in de sector mogelijk maken. De zorgverzekeraar stelt dat het moeilijk is om de wettelijk verplichte financiële reserves die de verzekeraars moeten aanhouden, direct te investeren in de zorg. Met een onafhankelijk investeringsfonds ontstaat die mogelijkheid wel, zegt Menzis.

'Het investeringsfonds moet onafhankelijk van de investeerders beheerd worden om enige vorm van belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen", zegt financieel directeur Ruben Wenselaar van Menzis. 'We willen ook graag dat andere verzekeraars of bijvoorbeeld banken en pensioenfondsen gaan deelnemen aan het fonds.'

Wenselaar: 'Een dergelijk fonds moet wel substantieel zijn. In eerste instantie denken we aan een startkapitaal van 1 miljard euro. Menzis is bereid daar direct 100 tot 150 miljoen euro aan bij te dragen.'