Volledig scherm
© EPA

Zuckerberg: #deletefacebook weinig gevolgen

De ophef over het lekken van datagegevens en de daaropvolgende #deletefacebook-campagne heeft volgens Facebookbaas Mark Zuckerberg nog geen grote gevolgen gehad voor het aantal gebruikers.

Hashtag #deletefacebook werd de afgelopen dagen trending omdat veel mensen boos zijn over hoe Facebook met hun gegevens is omgesprongen. Tegen de New York Times zei Zuckerberg dat hij 'niet gezien heeft dat een significant aantal mensen hun Facebookaccount gedeletet heeft'. 

Wat hij verstaat onder een significant aantal, lichtte hij niet toe. Gisteren reageerde de Facebooktopman voor het eerst na een lange stilte op alle heisa rond het datalek. ,,Ja, we hebben fouten gemaakt'', erkende hij.

Eerder deze week kwam naar buiten dat het bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen gebruikers wist buit te maken en in te zetten voor de campagne van Donald Trump.

Niet alleen gebruikers reageerden boos, ook beleggers zijn verontwaardigd. Een groep investeerders sleept Facebook voor de rechter. Ze eisen een compensatie voor de dreun die het aandeel heeft gekregen. De Amerikaanse handelscommissie FTC heeft een onderzoek aangekondigd naar Facebook. Zowel Amerikaanse als Europese volksvertegenwoordigers willen Zuckerberg horen over het schandaal.

Beurswaarde 

Terwijl de waarde van Facebook de afgelopen vijf jaar meer dan vervijfvoudigde, is het nu in amper één week tijd al meer dan 10 procent kwijtgeraakt. Omgerekend gaat het om meer dan 50 miljard euro.

Om het vertrouwen van de aandeelhouders en gebruikers terug te winnen, heeft Facebook nu een reeks maatregelen aangekondigd. Zo zal het eerst alle apps onderzoeken die voor de invoering van de strengere privacybescherming in 2014 toegang hadden tot grote hoeveelheden data.

App-ontwikkelaars zullen ook minder toegang krijgen tot gegevens van Facebookgebruikers. Een ontwikkelaar die meer info nodig heeft dan naam, profielfoto en e-mailadres, moet een contract ondertekenen. ,,Het is moeilijk om te zeggen wat we zullen vinden. We zullen duizenden apps doorspitten en herbekijken'', zei Zuckerberg. 

Quote

Het is moeilijk om te zeggen wat we zullen vinden

Mark Zuckerberg